Sondaj: Creşterea preţurilor şi pierderea locului de muncă, principalele temeri ale românilor

| 01 aug, 2013

Românii se tem în principal de creşterea preţurilor, pierderea locurilor de muncă şi diminuarea veniturilor, iar 65,5% consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, relevă un sondaj INSCOP.

Chestionaţi cu privire la direcţia în care se îndreaptă România, 65,5% dintre respondenţi cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, 22,2% cred că direcţia este bună, iar 12,3% au optat pentru varianta nu ştiu/nu răspund.

În privinţa perspectivelor de viitor, românii sunt îngrijoraţi de: creşterea preţurilor - potrivit unui procent de 29,5% în luna iulie, faţă de 34,2% în februarie; pierderea locului de muncă - 28,6% în iulie faţă de 22,4% în februarie; diminuarea veniturilor - 17,5% în iulie faţă de 15,9% în februarie; înrăutăţirea stării de sănătate - 15,3% în iulie faţă de 15,1% în februarie; calamităţi naturale - 2,8% în iulie faţă de 2,9% în februarie; posibilitatea unui conflict/război în zonă - 1,4% în iulie faţă de 2,1% în februarie.

Pe de altă parte, 2,5% dintre respondenţi au declarat, în luna iulie, că nu sunt îngrijoraţi de viitor, răspuns care în luna februarie a fost dat de un procent de 2,9%, în timp ce 1,4% declară alte motive de îngrijorare (faţă de 2,3% în februarie). 

83% dintre cei chestionaţi spun că preţul energiei şi al carburanţilor a crescut faţă de anul trecut, 12% cred că preţurile sunt la fel şi doar 2,5% considerând că sunt mai mici. 

Costurile energiei şi al carburanţilor sunt, în opinia a 58,3% dintre subiecţii sondajului, mai mari decât în alte ţări europene, în timp ce 22,5% cred că sunt la fel ca în majoritatea statelor europene, iar 9,2% consideră că sunt mai mici şi 10% nu au o opinie formată asupra problemei. 

În ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu energia, în medie, românii consumă 51,4% din venitul mediu al gospodăriei pe energie electrică, gaz, agent termic şi carburanţi în lunile de iarnă şi 31,3% vara.

Astfel, iarna, 13,1% dintre români consumă între 0-25% din venitul gospodăriei pe energie şi carburanţi, 43% consumă între un sfert şi o jumătate din venitul gospodăriei, 28,5% consumă între jumătate şi trei sferturi din venit, iar 15,3% consumă peste trei sferturi din banii gospodăriei pe energie şi carburanţi.

Pe perioada verii, 46,3% din populaţie consumă pe energie şi combustibili până în 25% din venituri, 42,6% consumă vara între un sfert şi o jumătate din venitul gospodăriei cu energia şi combustibilul, iar 9,9% consumă între 50 şi 75% din venit, în timp ce 1,2% dintre români consumă vara peste 75% din venitul gospodăriei pe energie şi carburanţi.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 74 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ