Sondaj CSCI: USL, în continuare cu încrederea intactă. PSD, de neoprit

| 30 aug, 2013

Cel mai recent sondaj efectuat de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) relevă faptul că încrederea românilor în alianța de guvernare se situează la cote înalte, de peste 60%, iar PSD ocupă primul loc în topul partidelor politice de pe scena politică românească pe care le-ar vota românii.

În sondajul CSCI se arată că jumătate dintre români au încredere în capacitate de guvernare a USL și consideră că prin continuarea politicilor aplicate va reuși să remedieze situația actuală a țării în perioada ce urmează. Bazându-ne pe acest rezultat, putem afirma că, prin antiteză, românii și-au dat seama de beneficiile aduse de noua guvernare. Politicile transparente, deschiderea spre dialog, atât la nivel național, cu opoziția și cu societatea civilă, cât și la nivel internațional, faptele concrete susținute cu date reale și eforturile orientate către stabilitate politică și economică au determinat românii să aibă îndredere că USL va reuși să îndrepte ceea ce fosta guvernare a stricat și să pună România pe o traiectorie bună.

Premierul Victor Ponta a primit un vot de încredere din partea românilor, 57 % afirmând că sunt mulțumiți de activitatea acestuia în funcția de șef al Executivului.

Cu toate că interesul românilor pentru alegerile generale pentru Parlamentul României înregistrează o pondere mică, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, peste 60% dintre intervievați ar vota USL. Pe locul doi, la o diferență mare, se află PDL, cu un scor de 17%. Partidul Mișcarea Populară, partid pentru care Băsescu a facut campanie toată vara pe banii românilor, se poziționează cu un procent de 3% la sfârșitul clasamentului.

La capitolul politiceni cu cea mai ridicată cotă de încredere, rămân pe primele poziții Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, cu un scor de 56% și Primarul General al Capitale cu 49 de procente. La o diferență de un punct procentual se află Premierul Victor Ponta, iar pe locul patru în top de află Crin Antonescu cu 30% încredere.

După lunile de vară în care Băsescu și Udrea au fost ocupați să facă campanie străbătând țara în lung și-n lat și atacând guvernul, cei doi actori politici se află pe ultimele locuri în topul încrederii cu 26%, respectiv 16%. Dată fiind situația, pentru a putea lua în considerare o eventuală candidatură la funcția de șef al statului, Elena Udrea trebuie să se reorienteze și să facă opoziție într-un mod constructiv, nu bazat pe atacuri nefondate și propagandă mincinoasă. Există o diferență mare între gradul de notorietate și gradul de încredere, iar la acest nivel, Elena Udrea trebuie să înțeleagă că nu o ajută foarte mult să îmbrace costumul de baie și pe cel popular și să facă scandal la televizor.

După evenimentele politice tumultoase ce au avut loc din 2012, românii simt nevoia de liniște, stabilitate și continuitate, aspect ce reiese și din sondajul CSCI în cadrul căruia 86% dintre respondenți consideră că USL nu mai trebuie să țină cont de atacurile lansate de Traian Băsescu. Dacă președintele va ignora în continuare acest aspect și va continua să provoace USL și să facă scandal pe scena politică, la următorul sondaj nu se mai bucura nici măcar de penultimul loc în topul politicienilor de încredere.

De asemenea, 53% dintre românii chestionați sunt de părere că Traian Băsescu a încălcat pactul de coabitare cu Prim-ministrul Victor Ponta în condițiile ultimelor atacuri orientate către acesta și către Guvern. La același nivel, 62 % dintre români consideră că președintele nu-și îndeplinește atribuțiile pe care o asemenea funcție le implică, ei declarându-se nemulțumiți de felul în care acesta își desfășoară activitatea.

La nivelul opțiunii pentru pentru Parlamentul European, PSD se poziționează ca lider în rândul partidelor politice din România, 40% dintre respondenți manifestându-și dorința de vota candidații pesediști. Partidul Național Liberal ocupă a doua poziție în top cu 21 de procente. Constant, PMP înregistrează iar 3%.

Sondajul a fost efectuat de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) în perioada 12-15 august, pe un esantion reprezentativ de 1.100 respondenți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 sep, 2013
Gogu
Ce nu intelegeti?
PSD-ul e cel mai tare partid, iar RTV si acest site sunt slugile lor. Sigur ca USL e pe val, dar de ce RTV loveste continuu in PNL si nu in ceilalti care nu le sunt parteneri?
30 aug, 2013
mda
Nu inteleg cum de Oprescu are in sondajul asta pozitia secunda???..ce a facut ala pentru tara?...poate doar pentru cei din Bucuresti ,dar aia nu reprezinta TOT electoratul...deci sondajul e un fake...parerea mea
30 aug, 2013
cantautor sociolog
nu ai precizat 2 aspecte:
1.cui apartine acest institut sau cine l-a comandat ;
2.am inteles ca Basescu,care nu mai candideaza ,este pe ultimele locuri..
Intrebare:candidatul USL,este pozitionat langa el sau am fost eu informat gresit...din alte surse?
ca nu vad sa fie vreo referire...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ