Sorin Oprescu anulează referendumul privind eutanasierea câinilor maidanezi

| 10 sep, 2013

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut marţi, la sediul municipalităţii, o declaraţie de presă privind referendumul legat de eutanasierea câinilor.


"Pentru că Parlamentul a reacţionat la solicitarea noastră, am invitat liderii de grup din CGMB, i-am consultat şi au fost de acord. I-am anunţat de convocarea şedinţei Consiliului pentru mâine, pentru renunţarea la referendum", a declarat Sorin Oprescu, într-o foarte scurtă declaraţie de presă.

Primarul general a salutat promptitudinea cu care Parlamentul a oferit un nou cadru legislativ primarilor care doresc să rezolve problema câinilor fără stăpân aflaţi pe străzi.

Totodată, Oprescu a anunţat că va ţine la curent opinia publică înlegătură cu demersurile făcute de primărie în legătură cu această problemă.

Soarta maidanezilor a fost decisă marţi de Parlament, cu o majoritate covârşitoare. Câinele prins în plasa hingherului şi neadoptat în 14 zile lucrătoare poate fi ucis. Iubitorii de animale au primit hotărârea cu ţipete şi lacrimi. Sute de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi iubitori de animale protestează, marţi, în Capitală împotriva legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor. Iniţial, protestatarii au scandat în faţa Parlamentului, după care, în jurul orei 15.00 s-au mutat în Piaţa Universităţii.

Legea care permite primarilor din toată ţară să eutanasieze câinii fără stăpân neadoptaţi a fost adoptată marţi în Parlament. Iubitorii de animale nu au fost lăsaţi să participe la dezbaterile pe marginea acestei legi şi au rămas în Parcul Izvor din Capitală, acolo unde au protestat cu sutele. În jurul orei 15.00, iubitorii de animale s-au mutat în Piaţa Universităţii din centrul Capitalei.

"Ucideţi boala, nu simptomele", "Vă educaţi copiii să omoare câinii?", "Sterilizare la sate, nu eutanasiere în oraşe, nu vă lăsaţi manipulaţi, aflaţi adevărul - crima este industrie", au fost doar câteva dintre lozincile afişate în Parcul Izvor.

Şi în Braşov, câţiva iubitori de animale s-au adunat în faţa primăriei cu palmele vopsite în roşu simbolizând sângele câinilor ce urmează să moară.

Parlamentul s-a grăbit după moartea băieţelului de patru ani sfâşâiat de câinii maidanezi să adopte o lege care permite primarilor să decidă dacă recurg sau nu la metoda eutanasierii câinilor.

Legea votată marţi prevede prelungirea de la 7 la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputaţilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ