Statul a încasat 733 milioane lei din taxa auto în 2013 şi a restituit peste 570 milioane lei

| 07 apr, 2014

Încasările din timbrul de mediu au fost, în 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu

Anul trecut, AFM a avut încasări totale în valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentând încasările din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.

Din acest total, s-a restituit de către de Autoritatea Naţională pentru Administrare Fiscală /ANAF/ şi AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Preşedintele AFM, Adrian Gearâp, a afirmat, luni, cu ocazia lansării Programului 'Rabla' 2014, că estimările privind încasările din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung în jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.


În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula de calcul ia în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel, întrucât, potrivit Rovanei Plumb, 'emisiile din pulberi sunt mai mari în cazul maşinilor care merg cu motorină'.

Tag-uri: taxa auto
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ