Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va implica buget din partea statului

| 29 mai, 2013

Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, așa cum invocă autoritățile. Producătorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente.

Taxa clawback prevede că producătorii de medicamente să achite orice sumă care depășește bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru, potrivit Economica.net.

Producătorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane de lei pentru primul trimestru al anului 2013, bani care acoperă integral deschiderea listei medicamentelor compensate.

Conform calculelor estimate de ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1.5 miliarde lei iar consumul de medicamente se ridică la 1.7 miliarde de lei.

,,Taxa clawback presupune ca noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferența dintre consumul total de medicamente compensate și bugetul aprobat de CNAS aferentă unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridică la 94.3 milioane de lei, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback. Este important, în acest context, să punem în balanţă impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului şi asupra pacienţilor. Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit. Fiecare dintre moleculele care aşteaptă să intre pe listă aduc ceva în plus faţă de medicamentele deja existente, fie că ne referim le eficienţa lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună, şi cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienților europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de şase ani”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ