Steaua Bucureşti, între gloria şi banii oferiţi de Liga Campionilor şi începutul unui dezastru

| 22 iun, 2013

Regulamentul UEFA spune foarte clar că orice echipă implicată într-o activitate de influenţare a unui meci („Valiza” în cazul Stelei) poate fi exclusă din competiţia continentală. „Un club nu va putea participa în Champions League în cazul în care a fost implicat direct sau indirect în orice activitate care vizează aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, conform statutului UEFA.

Steaua se numără printre echipele înscrise în preliminariile Ligii Campionilor, conform site-ului UEFA. Vestea primită de la oficialii europeni oferă noi speranţe fanilor, care se roagă ca echipa de suflet să nu fie sancţionată de UEFA cu excluderea din cupele europene. Acest lucru ar fi o tragedie pentru fotbalul românesc. Steaua are o echipă închegată, care a făcut o figură frumoasă anul trecut în Europa League, ajungând până în optimile de finală şi are mari şanse ca anul acesta să acceadă în grupele Ligii Campionilor.

Însă UEFA este foarte strictă în ceea ce priveşte respectarea regulamentelor, lucru subliniat şi de către Gică Popescu, fost membru în Comisia UEFA.  Acesta este convins că forul european va da o sancţiune dură pentru Steaua. „Eu vă spun că cei din Comisia UEFA sînt oameni extrem de riguroşi, care decid numai cu regulamentele în faţă. Eu pot să opinez din poziţia de fost membru al Comisiei de Disciplină. Eu ştiu cît de riguroase sînt aceste comisii. Pariurile au luat o mare amploare şi UEFA este foarte atentă la detalii în fiecare caz. Mi-aş dori ca Steaua să scape, dar sînt foarte sceptic".

O abordare similară găsim şi la Antonio Mortagua, membru al Comisiei de Apel a UEFA, care a subliniat faptul că echipele ce vor fi judecate în astfel de cazuri au şanse mici să scape fără excluderea din cupele europene. „Cunosc foarte bine comisia. Nu cred că echipele ale căror cazuri vor fi prezentate la 21 iunie au şanse să joace în sezonul viitor în cupele europene. Când dosarele vor veni la Comisia de Apel decizia se va lua în cel mai scurt timp. Părerea mea personală este că excluderea pentru un an din cupele europene va fi doar o primă sancţiune".

Ionuţ Lupescu, în prezent UEFA chief technical officer, fost membru al Comisiei de Disciplină a UEFA, s-a arătat la fel de neîncrezător în şansele Stelei de a evita o excludere din cupele europene. Acesta a reamintit că forul de la Nyon acordă toleranţă zero în cazurile de corupţie. „Nu am niciun comentariu de făcut referitor la cazul Stelei. Strategia UEFA în ceea ce priveşte corupţia din fotbal se cunoaşte foarte bine, este toleranţă zero. În rest nu pot face comentarii".

Delegatul UEFA, Cristi Bivolaru, susţine că Steaua riscă excluderea din cupele europene ca urmare a cazului „Valiza”. Acesta este de părere că echipa care ajunge să fie judecată de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA are şanse foarte mici să scape fără o sancţiune drastică, însă lucrurile ar putea fi „îndulcite” la apel sau la TAS. „Eu nu m-am pronunţat pînă acum referitor la cazul Stelei pentru că nu mă consider un specialist în drept sportiv şi nu vreau să mă hazardez şi să comentez. Dar este posibil ca Steaua să fie sancţionată, asta e clar. Ce se întîmplă mai departe e greu de spus. Uneori aceste sancţiuni se mai îndulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne".

Regulamentul UEFA spune foarte clar că orice echipă implicată într-o activitate de influenţare a unui meci („Valiza” în cazul Stelei) poate fi exclusă din competiţia continentală. „Un club nu va putea participa în Champions League în cazul în care a fost implicat direct sau indirect în orice activitate care vizează aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, după intrarea în vigoare a articolului 50(3) din Statutul UEFA", spune articolul 2, litera g din regulamentul UEFA.

Cum cazul „Valiza” s-a petrecut în 2008, intră sub incidenţa regulamentului UEFA updatat în 2007. O şansă ca Steaua să nu fie sancţionată cu excluderea ar putea să o reprezinte faptul că în 2008, Gigi Becali, condamnat în dosarul „Valiza”, nu deţinea nicio funcţie oficială în structura clubului Steaua. Însă se poate demonstra cu uşurinţă implicarea lui Becali în activitatea Stelei având în vedere că acesta controla indirect activităţile de la club prin cunoştinţele şi rudele sale. O decizie în acest caz va fi anunţată de UEFA începând de săptămâna următoare. Să sperăm că Steaua va scăpa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iun, 2013
pensionar
Domnule iar mintim si pe npi mai merge, dar si EUROPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!Chiar el a spus ca fara el steau nu face fata, deci o plateste trage sforile etc.Cand terminam cu acest joc murdar balcanic tip jijij cu minciuni daca are bani.Einadmisibil ca nu putem accepta legi pentru toata lumea???Ceusescu A FOST OMARAT DE CRACIUN PENTRU MINCIUN,PENTRY FAPTE REALE LA TV NU SE POATE ATINGE NIMENI DE GIGIG, DAR CE A FACUT PENTRU popor, CA LA ALTI A DAT CE TREBUIA DE O APARA MAI MULT DE CAT TREBUIA LUMEA SA APERE PE Hristos inpotribva lui Barabas CRIMINALUL.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ