Stenogramele din dosarul Referendumul. Dragnea: Luaţi-i de acasă pe cei care nu au votat

| 07 oct, 2013

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a transmis pe 29 iulie 2012 mai multe mesaje tip SMS, prin care îi instruia pe reprezentanţii USL din cadrul secţiilor de votare să scoată oamenii la vot şi chiar să meargă la casele celor care nu votaseră pentru a-i aduce la urne.

'(...) percheziţia informatică dispusă a identificat următoarele comunicaţii de tip SMS al căror furnizor a fost înv. Nicolae-Liviu Dragnea. Mesajele au fost transmise fizic, cu ştiinţa învinuitului, de către o altă persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, dar conţinutul lor ideatic aparţinea în mod indiscutabil lui Nicolae-Liviu Dragnea', se arată în rechizitoriul DNA, prin care Liviu Dragnea a fost trimis luni în judecată.

Astfel, în ziua votului, 29.07.2012, au fost transmise următoarele comunicări:
Orele 15:17 - Liviu Dragnea: 'Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile'.
Orele 15:18: 'Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeţi prezenţa în fiecare SV' (n.n.: prin SV înţelegând secţie de votare).
Orele 15:19: 'În acest sens faceţi rapid o analiză cu cei de la PNL şi interveniţi exact unde trebuie'.
Orele 15:19:49: 'În SV unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizaţiile de acolo'.
Orele 15:20: 'Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezenţă vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare'.
Orele 15:20:30: 'Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot'.
Orele 15:20:49: 'Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot'.
Orele 15:21:10: 'Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL'.
Orele 16:47:42: 'PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!'.
Orele 16:51:15: 'Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!'.
Orele 17:37:32: 'PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!'.
Orele 18:49:12: 'Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ 'Deşteaptă-te române' cu mesajul pe care îl veţi primi imediat!'.
Orele 18:50:51: 'Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!'.
Orele 19:05:19: 'Puteţi introduce manual prezenţa pentru secţiile de votare unde nu aveţi raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secţiile să fie verzi' (N...: acest lucru însemna, potrivit depoziţiei martorului Ciubotariu Dan Ionuţ, faptul că datele să fie actualizate la sub 1 oră).
Orele 19:33:22: 'SMS 1 - L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenţi. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2)'.
Orele 19:34:17: 'SMS 2 - L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!'.
Orele 21:53:07: 'SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!'.
Orele 22:11:10: 'Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota' (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot - mii de SMS-uri).
Orele 22:34:24: 'Foarte important! Asiguraţi-vă că prezenţa de la ora 23 e raportată pe toate secţiile, fără excepţie. Puteţi introduce manual în baza de date unde e cazul' (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).
Orele 22:53:14: 'Luaţi toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfăşoare în condiţii corecte! Număraţi cu atenţie şi curaj!' (n.n.: mesaj transmis către toate secţiile de vot - mii de SMS-uri).

 

Prin exploatarea unor mandate de interceptare emise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost identificate şi convorbiri telefonice între persoane din judeţul Teleorman şi Nicolae-Liviu Dragnea, care atestă săvârşirea faptelor incriminate de art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Astfel, în data de 29.07.2012, orele 20:34:29, Boboc Valentin Gabriel este contactat telefonic de către Marian Fişcuci, prilej cu care se poartă următorul dialog:

Boboc Valentin Gabriel: Da! Să trăieşti! 
Fişcuci Marian: Ce faci, mă, domn’ director? 
Boboc Valentin Gabriel: Alerg prin oraş. 
Fişcuci Marian: Bă, da aleargă toată lumea?

Boboc Valentin Gabriel: Să-i f...t în .... Stau ca tutele

în faţa secţiei. Uite, asta le fac acu’, îi iau la goană. 
Fişcuci Marian: Păi, trebuia să îi iei de mult. 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, îi luăm de mult, îi luăm de mult. Îi luăm de mult la goană. 
Fişcuci Marian: Bă, s-o ia din casă în casă, băi! Echipa, cu maşinile după ei şi... 
Boboc Valentin Gabriel: Asta fac! 
Fişcuci Marian: Din casă în casă. 
Boboc Valentin Gabriel: Asta fac acu’, sunt la Agricof. La Agricof sunt, da.


De asemenea, în ziua de 29.07.2012, orele 20:38:57, Boboc Valentin Gabriel este contactat de înv. Nicolae-Liviu Dragnea, aflat la postul telefonic 0749.088.870, prilej cu care se poartă următorul dialog:

Boboc Valentin Gabriel: Da, să trăiţi! 
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi ... Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria ... (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%). 
Boboc Valentin Gabriel: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casă în casă o iau ... 
Liviu-Nicolae Dragnea: Aşa! 
Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ... 
Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile! 
Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş? 
Boboc Valentin Gabriel: Da, şefu’, toţi îi am peste tot. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii? 
Boboc Valentin Gabriel: Aicea ... îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară (n.n.: cu referire la militanţii liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă! 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, asta ... şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine! 

În ziua de 29.07.2012, orele 20:40:04, Boboc Valentin Gabriel contactează o persoană, al cărei număr telefonic era alocat Primăriei Alexandria (nr. 0720.070.911), împrejurare în care se poartă următorul dialog:

"Domn: Da, mă! 
Boboc Valentin Gabriel: Hai, mă, că era şefu’, era Dragnea, dracu’! Ăăă ... nenicuţule, hai, mă, să-i luăm de la ţară pe toţi că ... aicea sunt ... 
Domn: Vorbeşte cu Marian Fişcuci să-l sune pe ăsta, să ... că i-a trimis după procese – verbale. 
Boboc Valentin Gabriel: E ... pe cine, pe Almăjanu (n.n.: deputat PNL)? Să-l sune pe Almăjanu? 
Domn: Să-l sune, da. 

În ziua de 29.07.2012, orele 20:40:47, Boboc Valentin Gabriel l-a contactat telefonic pe Marian Fişcuci, ocazie cu care s-a purtat următorul dialog:

"Fişcuci Marian: Da, mă, domn’ director! 
Boboc Valentin Gabriel: Şefu’, uite vorbii şi cu domn’ preşedinte (n.n.: Nicolae-Liviu Dragnea). Ă? Liberalii i-a trimis p-ăştia, pe toţi după procese – verbale, la ţară, după ... Sună-l p-acesta, pe Almăjanu, zi-i: Bă, frate, adu-i pe liberali în oraş, că le dau dracu’ de comune! Că procesele - verbale le luăm şi ... Alde Murgă, toţi ăştia sunt ... sunt la oraş. Cât de cât conta şi de la ei. Mai ştia şi el, mai ştiam şi eu. Şi Ică zice, ce: Bă, sunaţi-l pe ... pe Almăjanu. Să-i cheme de la ţară. Că i-a trimis după procese – verbale. 
Fişcuci Marian: Păi, da’ acu’ îi trimise, mă, după procese - verbale? 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, eu ştiu, mânca-ţi-aş sufletu’, ce gândire a dracu’ au? 
Fişcuci Marian: Da. Bine!

 

'Prin aceste mesaje, învinuitul şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra persoanelor implicate în mecanismul pe care îl coordona, pentru a-i determina să săvârşească fapte interzise în mod expres de prevederile legale referitoare la desfăşurarea campaniei electorale, protecţia datelor cu caracter personal şi a confidenţialităţii votului, exercitarea liberă a votului sau modul de desfăşurare a procesului de votare, cu scopul de a obţine creşterea participării la vot', susţin procurorii.

DNA consideră că, folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot (comunicările de la 18:49:12 şi 18:50:51), prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, 'reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale'.

'Folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale (comunicările de la 15:20:49 şi 16:51:15) reprezintă o încălcare a dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum şi a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidenţialitatea votului', mai susţine DNA.

În plus, solicitarea repetată ca activiştii de partid să se deplaseze la locuinţele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la secţiile de votare (comunicările de la 15:20:49, 15:21:10, 16:47:42, 16:51:15, 17:37:32 şi 19:34:17) reprezintă, la rândul lor, încălcări vădite ale dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008 privind interdicţia oricăror presiuni sau constrângeri pentru a determina alegătorii să participe la alegeri.

Totodată, comunicarea de la ora 22:11:10, cuprinzând solicitarea ca persoanele aflate la rând în afara secţiei de votare la momentul încheierii votării să fie considerate în incinta secţiei pentru a-şi putea exercita dreptul de vot reprezintă o încălcare directă a dispoziţiilor art. art. 42 alin. 24 din Legea nr. 35/2008, care prevăd că această procedură derogatorie se aplică exclusiv persoanelor aflate în interiorul secţiei.

'Referirea la numărarea voturilor 'cu curaj' (comunicarea de la ora 22:53:14) reprezintă o formă de a reaminti persoanelor implicate în mecanismul coordonat de învinuit nevoia de a folosi orice mijloace pentru a obţine rezultate care să permită atingerea obiectivului urmărit şi o garanţie implicită a susţinerii pe care urmau să o primească aceste persoane în situaţia unor eventuale repercusiuni ulterioare. Frauda extinsă la nivelul secţiilor de votare, descrisă în capitolul următor, nu ar fi putut avea loc în lipsa unei asemenea garanţii implicite, asumată de o persoană a cărei poziţie făcea protecţia credibilă', se mai arată în rechizitoriul DNA.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ