Stoica, GFR: Plătim şi fără avizul de la Concurenţă, dacă ministerul şi-a îndeplinit obligaţiile

| 10 oct, 2013

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, susţine că va plăti diferenţa de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfă chiar şi fără avizul Consiliului Concurenţei, dacă vânzătorul, respectiv Ministerul Transporturilor, şi-a îndeplinit toate obligaţiile.

"Suntem pregătiţi să facem această plată, în condiţiile în care vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor contractuale. (...) Nu mai vreau să stau cinci luni până dă avizul Consiliul Concurenţei. Eu spun aşa: Sunt pregătit să plătesc această sumă de bani înainte de a primi avizul Concurenţei, care poate să fie pozitiv sau negativ, îmi asum această responsabilitate, şi mai mult decât atât, îmi asum acest risc de a mă costa mai mult cele şase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau să ştiu dacă vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor din contract", a declarat Gruia Stoica, proprietarul Grampet ,citat de Mediafax.

Întrebat la ce clauze se referă, el a indicat prevederile Hotărârii de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă. Stoica a precizat că GFR deţine banii pentru cumpărarea CFR Marfă, obţinuţi de la instituţii financiare foarte importante, "care nu vin din partea de est", adugând că majoritate banilor sunt "din America", de la bănci.

El a mai spus că nu ştie dacă Ministerul Transporturilor şi-a îndeplinit în acest moment toate obligaţiile, dar vineri va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii instituţiei. Stoica a reiterat că nu vrea să avanseze scenarii legate de evoluţia procedurii, precizând că în cazul în care procesul se va bloca, va încerca să-şi recupereze costurile.

"În orice contract şi relaţii comerciale civilizate, trebuie să-ţi recuperezi pierderile pe care le-ai avut", a spus el.

Premierul Ponta crede că Guvernul şi-a îndeplinit toate obligaţiile din contractul pentru privatizarea CFR Marfă şi declară că, deşi nu cunoaşte toate detaliile, nu ştie ceva ce ar mai trebui să facă Executivul, adăugând că este "excelent" dacă Gruia Stoica acceptă să dea banii în aceste condiţii.

"Excelent, atunci e excelent. Cred că da (legat de îndeplinirea de către Guvern a tuturor obligaţiilor din contract - n.r.), nu cunosc toate detaliile, dar nu ştiu ceva ce ar mai trebui să facă Guvernul şi nu a făcut", a spus Ponta, la solicitarea presei de a comenta ultima declaraţie a proprietarului GFR.

Ponta a precizat că Executivul şi-a îndeplinit inclusiv angajamentul de transformare a datoriilor CFR Marfă în acţiuni.

"Singurul lucru care nu se poate întâmpla, pentru că nu depinde de Guvern, este avizul Consiliului Concurenţei, care lucrează după propriile sale regulamente şi în baza regulamentelor europene, nu e al Guvernului. Se supune propriilor sale proceduri, europene însă, şi, într-adevăr, noi nu avem încă un aviz că putem sau nu să dăm CFR Marfă către câştigător", a adăugat Ponta.

Până în prezent, GFR a plătit o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro, reprezentând 10% din valoarea tranzacţiei. În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ