Studenții vor să inițieze Legea Internship-ului până în 2014

| 18 mai, 2013

Studenţii vor să iniţieze Legea Internship-ului, cu ajutorul parlamentarilor, prin care tinerii să primească un certificat de la companiile unde fac practică, document care să le fie recunoscut ca vechime în muncă şi, în acelaşi timp, să obțină şi bani pentru perioada de stagiu.

Dacă tinerilor li se va recunoaşte perioada de practică drept vechime în muncă, şansele de angajare vor fi mult mai mari, spune președintele Uniunii Studenților din România, Loredana Urzică.

”Practic, la baza legii, stă un contract, o convenţie cadru între universităţi şi companii. Aceste companii ar trebui să beneficieze de o serie de facilităţi fiscale şi să bugeteze o anumită sumă pentru a-şi plăti oamenii din interior. O să facem un contract special între student şi companie, în baza convenţiei dintre universitate şi companie, prin care studentul poate fi remunerat în perioada internship-ului, iar perioada petrecută în internship să fie recunoscută ca vechime în muncă. Fiecare student ar trebui să primească un angajat din cadrul companiei care să fie îndrumător”, a spus Loredana Urzică.

Studenții spun că legea internship-ului este şi în avantajul companiilor care pot angaja studenţi pe care să-i formeze în firma lor. 

”Companiile vor să avem acele facilităţi fiscale asemănătoare sponsorizării sau burselor private pentru că nu mai trebuie să plătească impozit către stat şi ar trebui să redirecţioneze fondul respectiv către nişte angajaţi care prestează muncă pentru ei, deci n-ar avea de ce să fie împotrivă”, a mai declarat Loredana Urzică.

Conform unor sondaje, doar 20% dintre absolvenţi lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit, iar rata șomajului în rândul tinerilor este de 25%, conform Eurostat.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat că susţine proiectul legislativ al tinerilor, amintindu-şi de perioada când şi el făcea parte din USR şi avea nevoie de ajutorul aleşilor din acele vremuri.

”Aştept propunerea legislativă de la voi. Eu unul mă angajez să o susţin pentru că am încredere că veniţi cu idei bune. Deja am apucat să am câteva discuţii cu preşedintele USR. Sunt convins că şi colegii mei au avut aceste discuţii şi mă bucur că am revenit la starea de normalitate. Pentru mine, mişcarea studenţească a fost o şcoală, a fost echivalentul unui masterat”, a precizat Bănicioiu.

Senatorul PSD Liviu Pop, preşedinte al Comisiei de Muncă, a spus că va susţine orice măsură care coordonează piaţa muncii şi sistemul de învăţământ.

”Vă acord tot sprijinul în implementarea acestei legi în Parlamentul României împreună cu o bună parte a colegilor din USL. Orice măsură vine pe zona aceasta, a coordonării între piaţa muncii şi sistemul de învăţământ, cred că fiecare dintre noi suntem obligaţi s-o facem. Am fost acum două săptămâni în Irlanda. Am avut o întâlnire cu preşedinţii comisiilor de muncă din Parlamentul statelor UE. Sunt pe zona 15-24 de ani, pe zona de combatere a şomajului, 6 miliarde de euro la nivelul UE. E mult, e puţin... Din câte ştiu, România va atrage vreo 214 milioane de euro. E o preocupare majoră la nivelul UE, chiar dacă Guvernul României a venit cu două măsuri pentru tineri”, a declarat Liviu Pop.

Studenţii speră ca proiectul lansat de ei să devină lege până la sfârşitul anului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ