Studiu: Câţi studenţi români din străinătate mai vor să revină în ţară

| 07 aug, 2014

Creşterea uşoară a proporţiei studenţilor şi absolvenţilor care doresc să se întoarcă în ţară este dublată de creşterea proporţiei celor care vor să rămână în străinătate, potrivit unui studiu dat publicităţii de Liga Studenţilor Români din Străinătate.

Revenirea în ţară rămâne pe o tendinţă pozitivă, dar este mai puţin atrăgătoare decât opţiunea de a rămâne în străinătate, 39% din respondenţi nedorind să revină în România după finalizarea studiilor sau în viitorul apropiat, iar 32% sunt indecişi.

În schimb, 29% afirmă că vor să se întoarcă în România după finalizarea studiilor sau în viitorul apropiat, sunt câteva dintre concluziile sondajului 'Studiile în străinătate şi întoarcerea acasă'.

Cel mai important motiv pentru care tinerii aleg să studieze în străinătate continuă să fie oferta educaţională a universităţilor de peste hotare caracterizată prin dotări tehnice, mediu universitar, calitate a profesorilor şi aplicabilitate a cunoştinţelor.


Potrivit sondajului, factorii care cântăresc cel mai mult în favoarea şi în defavoarea întoarcerii în România rămân aproximativ aceiaşi ca în 2012, familia şi prietenii aflându-se la polul aspectelor motivante, pe când toate celelalte aspecte (oportunităţile profesionale şi cele de afaceri, dar şi perspectiva de a locui în România) se găsesc la polul opus.

În 2014, factorul care este privit în modul cel mai defavorabil (şi care nu a fost inclus în sondajele din 2010 şi 2012) este mediul guvernamental şi politic, relevă sondajul, precizând că acesta nu este deloc motivant pentru 74% din respondenţi. Tot în acest context, cele mai serioase provocări cu care se confruntă România sunt: corupţia la nivel înalt (pentru 73%), clasa politică nereprezentativă (pentru 66%), mica corupţie (pentru 54%) şi nivelul scăzut de salarizare (pentru 54%).

Dezvoltarea unei cariere în România rămâne o perspectivă credibilă (similară celei din 2012), dar continuă să se situeze la nivel de priorităţi sub eventualitatea unei cariere peste hotare. Proporţiile care indică orientarea profesională către străinătate sunt mai mari decât procentele care indică orientarea profesională către România, iar diferenţele dintre acestea sunt în continuare însemnate (de la 15% la 40%), cu menţiunea că procentele care indică orientarea spre România sunt relativ însemnate, apropiindu-se sau depăşind borna de 50%.

Cele mai frecvente nevoi la întoarcerea în România sunt în continuare legate de accesul la piaţa muncii: recunoaşterea completă a diplomelor (bifată de 67% din respondenţi); programe speciale de internship, fellowship & traineeship (pentru 62% din totalul celor chestionaţi); proceduri de recrutare online (pentru 40%); târguri de cariere (pentru 33%)

Atractivitatea ofertelor profesionale este dată mai ales de perspectiva avansării în carieră (foarte importantă pentru 77%) şi de activitatea specifică postului (76%), dar şi de posibilităţile de dezvoltare profesională (69%) şi oferta salarială (67%).

Aşteptările salariale rămân moderate, majoritatea respondenţilor (54%) optând pentru salarii de început care se regăsesc într-un interval cuprins între mai puţin de 400 de euro şi 1.000 de euro, 12% optând pentru 1.500 de euro.

Aflat la cea de-a treia ediţie, după derularea lui în 2010 şi 2012, sondajul s-a desfăşurat în perioada 25 martie - 25 aprilie 2014 şi la acesta au participat 1074 de persoane, studenţi şi absolvenţi români care studiază sau care au studiat în străinătate pentru o perioadă de minim un semestru la o instituţie de învăţământ de peste hotare.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj sunt tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 26 de ani (75% din cei chestionaţi), majoritar de gen feminin (66% F, 33% M, restul nu au răspuns), aflaţi în prezent în Anglia (23%), România (19%), Franţa (10%), Germania (8%), Danemarca (7%), SUA (6%) şi Olanda (4%).

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă, al cărei obiectiv principal este apărarea şi promovarea drepturilor şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi sprijinirea contribuţiei lor la dezvoltarea României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 aug, 2014
1u7RWgE0
x0FkpXCNsd
That inhisgt would have saved us a lot of effort early on. http://rfzsusjutkw.com [url=http://fxbvewonh.com]fxbvewonh[/url] [link=http://efkpllibhsg.com]efkpllibhsg[/link]
21 aug, 2014
NCdPJ4d6f
2Ld2RJvwl
That is more than enough for you take any video. There are seravel camcorders or cameras which deliver decent quality. Most importantly you can make sure that there are lovely light settings. Now you get phones with high quality video recording. For instance the iPhone 4g has great picture quality so you can buy that and get two birds with one stone.
20 aug, 2014
403dxIf1
YIiEhaONrtm
No comliapnts on this end, simply a good piece.
18 aug, 2014
ZRP322q78
n787lakv
Edina Lapastica supposed to have been born wthiin 1936, roughly she is frequently told. Having a love of seat shoes, an accumulation of worn-out Dion & the actual Belmonts vinyl, as well as dreams of the come back associated with sock hops, she gets a knack regarding discovering forgotten narratives which now reside in flea markets and also second-hand shops. These types of discoveries often act as starting points in her own work, of which combines fiber-based procedures and meticulous animation in order to focus on the value of labour and sincere objectives. She will finish the Cleveland Company of Art in-may having a BFA in Incorporated Media.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ