Studiu: Mai mult de jumătate dintre orăşeni au făcut cumpărături de "Black Friday"

| 11 dec, 2014

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din mediul urban au cumpărat cel puţin un produs cu ocazia campaniei 'Black Friday' derulată în România în perioada 21-23 noiembrie, arată rezultatele unui studiu de specialitate.

Aproximativ 51% dintre locuitorii din mediul urban au făcut cumpărături de Black Friday, iar telefoanele mobile au avut cel mai mare succes, 13% dintre clienţi orientându-se către aceste produse. Pe următoarele locuri în topul preferinţelor s-au clasat articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte (12%), televizoarele (9%), cărţile (7%), aspiratoarele (5%), tabletele (4,4%) şi laptopurile (4,4%).

Potrivit realizatorilor cercetării, 7 din 10 cumpărători cred că a meritat să aştepte promoţiile pentru a-şi achiziţiona produsele dorite, în timp ce 68% dintre aceştia s-au declarat mulţumiţi de nivelul reducerilor.

Citeşte şi: Black Friday 2014: Câţi bani au cheltuit românii în "vinerea neagră"

Totodată, achiziţiile de Black Friday s-au desfăşurat în special online, 62% dintre cumpărători alegând să profite de promoţii. De asemenea, 28% dintre cei chestionaţi au preferat magazinele fizice, iar 10% au achiziţionat atât din magazinele fizice, cât şi de pe internet.

Studiul iSense Solutions a fost realizat online în cadrul Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, din mediul urban din România, iar rezultatele au un grad de eroare de +/-4,9%, la un nivel de încredere de 95%.

Utilizarea sintagmei 'Black Friday' este regăsită în articole publicistice ale vremii încă din secolul XIX, în Statele Unite ale Americii /SUA/. Asocierea sărbătorii promoţiilor se face, la acel moment, cu criza financiară din 1869. Cea mai veche invocare cunoscută sub numele de 'Vinerea Neagră', care se referă la cumpărăturile făcute în cea de-a doua zi după Ziua Recunoştinţei, a fost făcută într-un buletin de relaţii publice din anul 1961. Numele şi originea sărbătorii sunt împământenite în Philadelphia.

În România, primele tentative 'Black Friday' s-au manifestat în anul 2010, dar abia un an mai târziu principalii retailerii autohtoni s-au implicat în promovarea acestui gen de campanie comercială.

Aproape cinci milioane de români au rotunjit conturile retailerilor în 'Vinerea Neagră' din acest an, sesiunea de shopping indicând un bilanţ al vânzărilor de peste 300 de milioane de lei, conform datelor din partea principalilor retaileri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ