STUDIU: Ponderea angajaţilor femei cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată este de 35% din totalul angajaţilor

| 18 dec, 09:43

Ponderea angajaţilor femei cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată din totalul angajaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie era de 35%, la sfârşitul anului 2014, conform studiului privind riscurile de excluziune şi oportunităţile de incluziune a femeilor pe piaţa muncii din regiunea Nord-Vest.

Cea mai mare pondere se înregistrează în rândul companiilor din IT, servicii suport, companiilor cu capital străin, sucursalelor, companiilor înfiinţate după anul 2000, cu statul juridic SRL.

Ponderea angajaţilor femei cu contract de muncă pe perioadă determinată din totalul angajaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie este de 57%. O pondere mai mare a femeilor se regăseşte în domeniile serviciilor suport şi tehnologiei informaţiei, a companiilor cu capital străin, în special a filialelor unor companii străine. 

'Prin acest studiu ne-am propus să facem o radiografie a practicilor existente în domeniul resurselor umane şi să prezentăm o imagine cât mai clară şi reală cu privire la incluziunea femeii pe piaţa muncii. Scopul studiului este de a oferi o perspectivă de ansamblu a problemelor ce determină excluziunea, în particular, discriminarea femeilor, precum şi de a identifica modalităţi de combatere a excluziunii şi oportunităţi de incluziune a acestora pe piaţa muncii din regiunea Nord-Vest', spune Rodica Lupu, preşedintele Centrului de Resurse pentru Cetăţenie Activă. 

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului 'Egalitate reală, nu conceptuală', implementat de Asociaţia JCI Active Citizens Cluj, alături de compania de consultanţă Loop Operations, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă, Institutul Economic Român şi Asociaţia pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii. 

La sfârşitului lui 2014, numai 34% dintre angajaţii care lucrează în regim parţial de muncă sunt femei. 

Un motiv ce determină apariţia barierelor în faţa avansării femeilor constă, conform studiului, în prejudecăţile de gen referitoare la aptitudinile de leadership, la capacitatea de a conduce a femeilor în raport cu bărbaţii. Conform unei opinii larg răspândite, "femeile singure constituie o investiţie proastă pentru cursurile de leadership' şi, în general, pentru programele destinate angajaţilor vizaţi pentru avansare, "deoarece sunt mai interesate de căsătorie decât de carieră, aceasta în ciuda faptului că în ziua de astăzi puţine femei încetează să lucreze în momentul căsătoriei'. 

În ceea ce priveşte discriminarea pe verticală, merită notat că în domeniile de activitate vizate femeile deţin 29% din numărul de poziţii de management de vârf. În acord cu datele Comisiei Europene din "Database on women and men in decision-making', publicate în 2013, în companiile din România listate la bursă doar 9,1% din reprezentanţii din consiliile de administraţie sunt femei. 

Relevant pentru politicile de diversitate şi incluziune este faptul că ponderea angajaţilor femei din totalul celor aflaţi în decembrie 2014 în concediu parental este de 99%. De asemenea, ponderea angajaţilor femei din totalul celor care au beneficiat de traininguri în 2014 este de 30%. Doar 22% dintre angajaţii cărora li s-au oferit evaluări ale performanţei şi planuri de dezvoltare a carierei sunt femei. 

Conform studiului, cele mai vulnerabile sunt tinerele care părăsesc sistemul instituţionalizat şi femeile de etnie romă, urmate de mamele singure, pentru că este foarte complicat pentru ele cui şi unde să-şi lase copiii când ele sunt la lucru 8-10 ore pe zi. După acestea, sunt fi femeile care trec de 40 de ani şi despre care unii angajatori cred că sunt 'înţepenite' în anumite practici şi standarde şi nu mai sunt dispuse să înveţe lucruri noi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ