Surse: Fără PSD de la guvernare se încearcă depolitizarea numirii ambasadorilor

| 14 sep, 19:58

Eliberarea din funcţie a 26 de ambasadori de către preşedintele Klaus Iohannis în mai puţin de două zile lucrătoare ar viza, de fapt, începutul unui proces de depolitizare a şefilor de misiuni, în condiţiile în care PSD nu mai are putere de decizie în Guvern, potrivit unor surse diplomatice citate de Digi24.

Cei 26 de ambasadori au fost rechemați de la post pentru că li se încheiaseră mandatele, unii dintre ei depășind cu mult limita acestora, și pentru că, acum, fără PSD la guvernare, este posibil să se facă o schimbare în numirea șefilor de misiuni.

Nu puteam să ne înțelegem cu PSD, ei voiau să treacă toate numirile de ambasadori prin forul lor politic de la partid, era o politizare nepermisă”, au explicat sursele citate.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu a pregătit deja 31 de nume de diplomați care vor ocupa posturi în țări importante din punct de vedere al contextului geopolitic, ca de exemplu Turcia, Rusia sau Ungaria.

„Aceste demersuri se încadrează în demersul, inițiat începând cu noiembrie 2019, de reformare a MAE pe criterii de competență, pentru a promova profesioniști în acest domeniu extrem de specializat, care să reprezinte la cel mai înalt nivel interesele României (atât în Centrala MAE, cât și peste hotare)”, susțin surse diplomatice.

În Rusia, de exemplu, va merge ca ambasador un specialist în securitate și controlul armamentelor.

Pentru Vietnam este numit un diplomat femeie, în vârstă de 42 de ani, cu expertiză îndelungată pe zona Asia Pacific, pentru Macedonia de Nord, o femeie diplomat, 43 de ani, în prezent director în MAE, specialist pe relația cu instituțiile internaționale, cu mai multe posturi în exterior, în Cehia o femeie diplomat, 44 de ani, în prezent director general în MAE, specialist pe zona relațiilor bilaterale europene, cu mai multe posturi în exterior. Pentru Peru este numită o femeie diplomat, 45 de ani, specialist în spațiul Americii Latine și Caraibi, pentru Albania, un diplomat, 48 de ani, specialist în drepturile omului și protecția minorităților, cu mai multe posturi în exterior, pentru India, o femeie diplomat, 50 de ani, specialist pe spațiul asiatic, cu posturi în regiune, vorbitoare de hindi.

Potrivit G4Media, Dan Mihalache, fost ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ar urma să fie trimis ca şef al misiunii în Cipru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ