Sute de oameni evacuaţi de urgenţă în Galaţi, după ce sirena de seism a pornit de la un scurtcircuit

| 09 oct, 2013

După cele 200 de cutremure produse în zonă, oamenii din Galaţi au trecut printr-o nouă experienţă care le-a dat fiori.

Pentru 3 minute, sirenele au sunat ameninţător şi localnicii s-au temut de o nenorocire, asa că s-au grăbit să se pună la adăpost.

După valul de panică, într-un final, totul s-a dovedit a fi o eroare.

Alarmele au pornit singure din cauza un scurt-circuit declanşat la centrul de comandă al Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă.

Sirenele au început să urle la ora 21 şi un minut. Imediat, sute de oameni au vrut să afle cât mai repede ce se întâmplă. Au fost evacuati până şi cei care erau la înot, în bazinul Băii Comunale.

"Exerciţiu n-avea cum să fie, pentru că n-a fost anunţat. Deci a fost o oarecare panică. Pentru că a trebuit să opresc gazele centralei, a trebuit să opresc curentul pentru instalaţia de purificare a apei, a trebuit să evacuez personalul, cu scuzele de rigoare, clienţii de la ora respectivă.", a declarat Sandu Istrate, administrator bazin Baia Comunala Galaţi.

Camerele de supraveghere din clădire au surprins şcenele în care oamenii se grăbesc să iasă cât mai repede din pişcina. Îşi iau copiii în braţe şi se îndreaptă spre vestiare.

Nu a fost niciun test, ci doar un accident nefericit, recunosc autorităţile cu jumatate de gură.

"Au fost acţionate din cauza unei defecţiuni apărute în echipamentul de comandă. Defectul se pare că s-a manifestat în partea finală de amplificare şi de aici tot necazul.", spune colonelul Daniel Adochiţei, ofiter specialist ISU Galaţi.

Sistemul vechi de zeci de ani trebuia schimbat luna aceasta. Cele şapte alarme care au sunat s-au auzit în jumătate de oraş. În cazul unei situaţii reale însă, ar fi trebuit să se declanşeze 150.

În Bucureşti, de exemplu, sunt instalate nu mai putin de 411, pe cele mai înalte clădiri din oraş. Ele sunt coordonate din dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă.

Când le auziţi, înseamnă că trebuie să luaţi în calcul evacuarea în cel mai scurt timp posibil şi, mai ales, în siguranţă.

"Ne trezim, ne ducem lângă un perete, lângă o uşă, lângă un stâlp, până să ieşim afară din construcţie, întâi ne protejăm, apoi ne uităm la cei de lângă noi care au nevoie de un minim de protecţie.", spune colonelul Ioan Burului, şef IGSU.

La nivelul fiecărei administraţii locale există liste cu posibile adăposturi şi spaţii de evacuare, cum ar fi sălile de sport.

Tag-uri: cutremure, Galaţi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ