Tăriceanu, despre întâlnirea cu ambasadorii: Nu au fost date sfaturi Parlamentului

| 14 mai, 22:20

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că, la întâlnirea cu şefii unor misiuni diplomatice avută miercuri, a subliniat de la început că, în ceea ce priveşte subiectele de politică internă, discuţia este informală şi de informare, adăugând că "nu au fost date sfaturi Parlamentului sau avansate opinii personale care să vizeze agenda Legislativului", relatează Agerpres.

Preşedintele Senatului s-a întâlnit, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Paul Brummell, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Mattheus van Bonzel, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA, Dean Thompson, şi şeful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei, Achim Troster. 

"În ceea ce priveşte subiectele de politică internă am subliniat din start o realitate cu care toţi participanţii au fost de acord: discuţia a fost informală şi de informare. Cu alte cuvinte, aşa cum este şi normal, nu au fost date sfaturi Parlamentului sau avansate opinii personale care să vizeze agenda legislativului", a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.

Citeşte şi: Ambasadorul britanic: Vrem să fim siguri că Parlamentul recunoaşte importanţa luptei anticorupţie

"Conform uzanţelor diplomatice, ambasadorii nu se implică în politica internă a unui stat. Ambasadorii nu îi cheamă pe preşedinţii Camerelor sau pe reprezentanţii altor instituţii 'la ordine' la sediile ambasadelor. Agenda de discuţii şi mesajele oficiale ale ambasadorilor se referă la chestiuni de relaţii externe bilaterale, de interese comune de ordin strategic, ş.a.m.d. Din acest punct de vedere, am considerat necesar ca discuţiile pe care le-am purtat ieri (miercuri - n.r.) să aibă loc la sediul Senatului. Mai mult, am susţinut ca agenda discuţiilor să cuprindă, în primul rând, subiecte care ţin de politică externă şi de interes pentru ţările noastre: parteneriatul pe probleme de securitate, relaţiile strategice în cadrul NATO sau mediul de afaceri din România", a adăugat preşedintele Senatului. 

El a subliniat că "Parlamentul României este suveran, iar agenda de legi a Parlamentului nu poate fi obiectul dezbaterilor cu reprezentanţii diplomatici ai altor state". "Ceea ce este valabil în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda sau Germania, trebuie să fie valabil şi în România. Din acest punct de vedere, cred că trebuie subliniată poziţia publică pe care E.S. domnul Paul Brummell, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, a avut-o după întâlnire, când a precizat că nu este rolul diplomaţilor 'de a sugera legi', precizare cu care sunt în totalitate de acord", a spus Tăriceanu.

Citeşte şi: Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei - la Parlament

Preşedintele Senatului a punctat totodată că, în cadrul discuţiilor, a prezentat punctul de vedere referitor la necesitatea consolidării statului de drept. "Am împărtăşit cu toţii, din perspectiva relaţiilor de parteneriat în Uniunea Europeană şi NATO, necesitatea de a consolida instituţiile care să fie capabile să apere drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în faţa abuzurilor, preocupare care este comună şi altor instituţii din România: Preşedinţia, Consiliul Superior al Magistraturii, societatea civilă. Apreciez această discuţie care a avut loc într-o manieră deschisă şi foarte amicală şi în care am fost de acord asupra necesităţii garantării şi apărării drepturilor şi libertăţilor individuale care sunt valorile comune în orice stat de drept din lumea liberă, democratică", adaugă Tăriceanu, potrivit comunicatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ