Tăriceanu primeşte o palmă dură de la şeful european al ALDE. Umilinţă maximă

| 21 noi, 12:55

Călin Popescu Tăriceanu s-a lăudat că le va explica liderilor europeni care este adevărul legat de protocoalele secrete, statul paralel şi legile justiţiei din România. La scurt timp după primirea scrisorii de la Tăriceanu, şeful ALDE din Parlamentul European Guy Verhofstadt i-a răspuns extrem de dur şi i-a recomandat să nu meargă pe calea iliberalismului.

Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au răspuns rapid scrisorii trimise de Călin Popescu Tăriceanu, avertizandu-l că România se află la o răscruce și are de ales între calea iliberala și respectarea standardelor Uniunii Europene, așa cum s-a angajat înainte de aderare.

Într-o scrisoare extrem de dură, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizează că rezoluția din PE referitoare la România a fost adoptată și cu voturile a două treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european și se arată surprins de faptul că Tăriceanu s-a plâns că rezoluția a fost adoptată "fără consultări", în bază unor informații "distorsionate".

Guy Verhofstadt spune că adevărul este opusul, rezoluția fiind adoptată după o comunicare consistență între Parlamentul European și guvernul român, precum și între grupul ALDE din PE și partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

În plus, el amintește că s-au purtat discuții despre statul de drept din România cu premierul Dăncilă, cu europarlamentarii Norica Nicolai și Renate Weber, și chiar cu Călin Popescu Tăriceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE în data de 25 septembrie.

"În permanență mesajul nostru a fost același: România e la o răscruce. Sunt câteva reforme legislative în desfășurare sau încheiate care generează preocupare cu privire la menținerea echilibrului puterilor și a statului de drept", subliniază Guy Verhofstadt, amintind că aceleași temeri au fost exprimate și de Comisia de la Veneția sau de experții GRECO.

În scrisoarea-răspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea Legilor Justiției, care "riscă să submineze independența sistemului judiciar", la reforma Codurilor Penale, care a fost respinsă în bună parte de CCR că fiind neconstituțională, la încercările de "dezincriminare a unor fapte de corupție comise de oficiali aflați în funcție", la protocoalele semnate de SRI, dar și la înăsprirea legii finanțării ONG-urilor, care "restricționează dreptul la liberă asociere".

"De la această răscruce, Guvernul poate alege să meargă pe calea iliberala, folosind actuală majoritate parlamentară" sau, dimpotrivă, "poate alege calea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneția, implementând reformele în concordanță cu acestea", se mai arată în documentul citat de Ziare.com.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ