Tăriceanu: Să nu uităm lozinca cu care naziştii au obţinut primul succes electoral- Afară cu corupții

| 22 feb, 18:06

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că nu trebuie uitată lozinca cu care naziştii au obţinut primul succes electoral - "Afară cu corupții", iar cei care vor oameni noi în politică seamănă cu ce făceau alți în anii 1950.

"Congresul Uniunii Democrate Maghiare mă ajută să înţeleg această dezbatere ca pe un paradox. Constat, mai intâi, că partizanii oamenilor noi în politică şi a politicii de tip nou nu sunt deloc noi ei înşişi. Mulţi dintre ei pot fi relativ tineri, dar modul lor de a gândi şi de a vorbi este extrem de vechi şi aparţine unei sfere de acţiune politică situată la mare depărtare de valorile europene. Cuvintele şi comportamentul lor seamănă uneori până la identitate cu vorbele şi gesturile altor tineri care, în anii 1920 şi 1930 luptau şi ei în stradă, în presă şi chiar în parlament tot cu „ciuma roşie”, pe atunci iudeo-bolşevică. Să nu uităm niciodată că lozinca cu care naziştii au obţinut primul lor succes electoral în 1930 a fost Schluss mit der Korruption! (Afară cu corupții!)", a spus Tăriceanu în discursul său din cadrul celui de-al XIV-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

Șeful ALDE consideră că cei care vor astăzi oameni noi în politică seamănă cu ce voiau "alţi tineri aspiranţi la recunoaştere publică" în anuu 1950.

"Ceea ce spun şi fac astăzi cei care vor oameni noi în politică semănă totodată extrem de bine cu ceea ce alţi tineri aspiranţi la recunoaştere publică, la fel de vehemenţi şi de intransigenţi, spuneau şi făceau în anii 1950, când ţinta atacurilor lor erau rămăşiţele burghezo-moşierimii care trebuiau ostracizate şi chiar eliminate fizic. Ei sunt continuatorii direcţi ai celor care eu exterminat elitele politice tradiţionale, printre care nenumăraţi exponenţi ai intelectualităţii maghiare din Ardeal. Unul din pledanţii cei mai vocali pentru oameni noi în politică a şi mărturisit de curând că are convingerea că în fiecare familie din România există cel puţin un membru care a activat în fosta Securitate", a mai susținut liderul ALDE.

De asemenea, acesta a explicat că cei care vor oameni noi în politică sunt de fapt "oameni foarte vechi, oameni a căror gândire este înrădăcinată în ideologii vetuste şi violente, în ideologii împotriva cărora s-au construit Comunităţile europene, care apoi au creat Uniunea Europeană".

"Ei sunt purtătorii unui discurs populist, cu rădăcini atât de extremă dreaptă, cât şi de extremă stângă, ce mizează pe resentimente şi nu pe raţiune, ce caută vinovaţi, dar nu vin niciodată cu soluţii. Ei se exprimă exclusiv prin violenţa limbajului, prin denigrare şi incriminare, fiind, ca şi înaintaşii lor, incapabili de dialog, impermeabili la schimbul de argumente şi indiferenţi faţă de realitatea faptelor. Lumea imaginară pe care ei o fabrică, o lume a încleştării între binele întrupat de ei şi răul reprezentat de toţi ceilalţi, descinde direct şi indistinct din spiritul promovat deopotrivă de Sturmabteilungen şi de Agitprop. Modul lor de lucru este propaganda, întoarcerea adevărului pe dos. Noul este pentru ei vechi, iar vechiul este prezentat ca nou", a mai transmis Călin Popescu Tăriceanu.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ