Toader, despre stabilirea completurilor de 5 judecători: “A fost o evidentă sfidare”

| 24 dec, 09:15

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că în cazul stabilirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a fost vorba de o eroare, ci de o sfidare.

“Eu nu aş vorbi de cuvântul eroare, că judecătorii, la nivelul acela, nu pot fi în eroare când citesc un text care spune limpede să tragă la sorţi aleatoriu. Deci eroarea este, după părerea mea, exclusă. (...) După părerea mea, a fost o evidentă sfidare”, a declarat Toader duminică, la Antena 3.

El şi-a exprimat regretul că procedura folosită de Instanţa Supremă, declarată ulterior neconstituţională, are ca efect suspendarea executării pedepselor în multe dosare, multe dintre ele de notorietate.

“Este regretabil ceea ce se întâmplă, faptul că atâtea hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele de rezonanţă socială majoră, vor fi sau sunt supuse procedurii de contestaţie în anulare şi (...) li se suspendă executarea până când se va stabili dacă fondul e de natură să antreneze răspunderea penală sau nu. (...) Nu poţi să spui să rămână condamnat chiar dacă l-a judecat un complet nelegal constituit, pentru că este nedrept, este dincolo de procedura penală”, a explicat ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională a admis, la începutul lunii noiembrie, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă, constatând că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.

Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Instanţele de judecată au dispus ulterior, în baza deciziei CCR, suspendarea executării pedepselor în cazul mai multor inculpaţi condamnaţi definitiv, printre care foştii miniştri Dan Şova, Elena Udrea şi Constantin Niţă sau fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Sursa: Agerpres

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ