Tokes se victimizează în faţa atacurilor lui Ponta, îl mai crede cineva?

| 26 aug, 2013

Abordarea lui Laszlo Tokes devoalează cameleonismul pastorului reformat maghiar. Atunci când interesele electorale îi dictează, nu ezită să atace însuşi statul român, despre care tot el afirmă ce i-a oferit decoraţia.

După ce ai pus foc, e dificil să te reconverteşti în pompierul de serviciu. Iar pe deasupra să mai ai şi pretenţia de a fi credibil şi convingător. Este situaţia în care se regăseşte acum Laszlo Tokes care, după ce a torpilat prin declaraţii iresponsabile relaţia dintre România şi Ungaria plecând de la mize interetnice prost înţelese, acum se consideră o victimă a clasei politice de la Bucureşti.

Într-un interviu acordat unei publicaţii maghiare, Laszlo Tokes îşi face cunoscut punctul de vedere cu privire la demersul propus de Victor Ponta privind retragerea decoraţiei pe care a primit-o în anul 2009 de la preşedintele Băsescu. "Nu este important dacă îmi vor lua medalia, nu pentru recunoştinţă am ieşit eu în 1989 împotriva lui Ceauşescu", a comentat Tokes pentru Magyar Hirlap. "Politicieni post comunişti calcă cu picioarele pline de noroi cea mai înaltă distincţie a statului roman, care nu este acordată de o persoană sau alta, ci de preşedintele statului în numele poporului român", a întărit Tokes.

Abordarea lui Laszlo Tokes devoalează cameleonismul pastorului reformat maghiar. Atunci când interesele electorale îi dictează, nu ezită să atace însuşi statul român, despre care tot el afirmă ce i-a oferit decoraţia. În acelaşi registru, nu are nicio problemă în a se replia şi a se auto-victimiza când retorica retrogradă pe care o promovează este pusă la zid de şeful Executivului de la Bucureşti.

În acelaşi interviu, Laszlo Tokes supralicitează şi îi acuză pe Traian Băsescu şi pe Victor Ponta că ar fi naţionalişti. "Victor Ponta licitează pe terenul naţionalist al preşedintelui Băsescu. îl provoacă pe acesta pentru desemnarea 'celui mai mare român' şi m-au găsit pe mine ţap ispaşitor. Atacându-l pe fostul pastor al Timişoarei, Ponta umileşte poporul maghiar şi pe toţi cei care l-au susţinut pe acesta", şi-a încheiat depoziţia Tokes.

Astfel, pseudo-revoluţionarul Tokes se consideră o victimă a atacurilor primite din partea lui Victor Ponta, dar şi a lui Traian Băsescu. Din păcate, şeful statului nu a dorit să susţină propunerea premierului privind retragerea decoraţiei, mizele electorale meschine fiind mai presus decât un demers corect şi legitim de sancţionare simbolică a pastorului reformat. Totodată, prin inconsecvenţa dovedită de Traian Băsescu – pe de o parte sancţionezi dur în plan discursiv astfel de derapaje, pe de altă parte eviţi luarea unei măsuri concrete împotriva lui Laszlo Tokes – preşedintele României lasă deschisă poarta escalădării retoricii radicale interetnice şi pe viitor.

În acest context, toate acuzaţiile formulate de Laszlo Tokes la adresa lui Victor Ponta sunt inconsistente fiindcă nu răspund la o întrebare esenţială: cu ce greșește un politician într-o poziție de putere care vrea să-și apere țara de atacuri, chiar şi simbolice?

Cea mai dură sancţiune pe care Laszlo Tokes o poate primi, pe fondul refuzului preşedintelui Băsescu de a da curs propunerii de retragere a decoraţiei, este cea electorală. Dacă va fi lipsit de mandatul de europarlamentar care îi conferă o anumită anvergură publică, pastorul reformat va deveni o voce mai puţin sonoră. Stă însă în puterea electoratului să sancţioneze derapajele lui Laszlo Tokes şi să invalideze astfel eventualele pretenţii ale acestuia de a obţine un nou mandat în Parlamentul European. De menţionat că, deşi a deţinut inclusiv funcţia de vicepreşedinte al PE, Laszlo Tokes nu s-a remarcat prin nicio iniţiativă care să se plieze pe orizontul de aşteptare al românilor în general, şi al etnicilor maghiari din Transilvania, în mod particular.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 aug, 2013
szekely
replica
egeszseget Puspok ur, kitartast mindig szuksegunk lessz onre.///esetleg adja vissza a kituntetesuket legyenek boldogak vele.///
26 aug, 2013
sorin gheorghe tulbure
jos cu popa raspopit
ce vrea tokes,sa il pupe cineva in cur ca in '89 o pornit revolutia in timisoara cu ajutorul enoriasilor lui, dar nu el a inceput revolutia, pe el trebuia sa il scoata fortat din casa parohiala, deoarece a fost mutat disciplinar, dar si atunci a strigat si sa victimiyat exact ca si acum iar enoriasi nu au stiut de fapt despre ce era vorba.
26 aug, 2013
Roman
Cind se vor termina o data toate acestea ?
Acest om ar fi in stare sa tradeze si ungurii lui daca interesele ar cere . Fapta de a cere protectoratul Ungariei pentru anumite zone, dovedeste caracterul abject si tradator al acestui om , mi-e scirba ....Ma intreb de ce nu a fost arestat pina acum , democratia are si ea niste limite totusi...Domnilor , vreau sa fiu si eu lamurit despre cetatenia si locul nasterii acestui om , este cumva o gresala de redactare sau este adevarat ca s-a nascut pe teritoriul Romaniei , avind cetatenia tarii in care s-a nascut....in 1952 Transilvania nu a fost retrocedata de drept Romaniei ? Inca mai era inca teritoriu ocupat de trupele lui Horty ? ( sunt retorice intrebarile ) Atunci de unde acest comportament anti rominesc la un cetatean roman si unde se incadreaza in codul penal asenenea fapte ? Si cind se vor lua o data pentru todeauna masuri legale inpotriva tuturor care comit asemenea fapte , cetateni sau nu ai Romaniei indiferent de etnie ?( Acum nu mai suntretorice intrebarile )

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ