Torţionarii. E vremea pedepsei

| 18 sep, 2013

Ministerul Justiţiei a lansat luni în dezbatere publică un proiect de lege prin care se cere ca torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în perioada dictaturii comuniste să fie traşi la răspundere.

Proiectul prevede ca anchetatorilor şi gardienilor comunişti să li se reţină din venituri o sumă cuprinsă între 25 şi 50% pe o perioadă de minim doi ani. Banii ar urma să fie depuşi într-un fond de unde se vor plăti despăgubiri victimelor care au mai supravieţuit. Propunerea vine în contextul în care foştii comandanţi şi gardieni din închisorile comuniste ce au ieşit la pensie din Ministerul Afacerilor Interne au venituri de mii de euro, în timp ce un fost deţinut politic primeşte doar 150 de euro în plus la pensie pentru tot ce a îndurat.

Proiectul de lege a fost alcătuit ca urmare a unei campanii media realizate de cotidianul Gândul în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Campania încearcă demascarea fostelor cadre din Administraţia Penitenciarelor care au săvârşit acte de cruzime faţă de deţinuţii politici între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989 şi care nu au fost traşi la răspundere în niciun fel după Revoluţie.

Statul român a condamnat în mod public, în decembrie 2006, regimul comunist şi crimele comise de acesta, dar situaţia acelora care au gândit şi au pus în practică aparatul represiv nu s-a schimbat aproape deloc. Mulţi dintre ei au continuat să-şi trăiască liniştiţi vieţile, nu de puţine ori având pensii mari ca urmare a unei cariere încheiate în Ministerul de Interne sau Apărării. Proiectul de lege menţionat anterior reprezintă prima formă prin care statul român îşi propune să-i tragă la răspundere pe aceştia în mod concret.

Deşi valoarea despăgubirilor va fi în cel mai bun caz simbolică în comparaţie cu actele de cruzime săvârşite de torţionarii regimului comunist, ele reprezintă prima formă concretă prin care aceştia ar fi pedepsiţi pentru ce au făcut. Reparaţiile sunt în primul rând de ordin moral, o formă prin care victimelor represiunii politice comuniste să le fie recunoscute patimile.

Dincolo de aspectul moral, propunerea de lege mai are şi un altfel de încărcătură simbolică. În 2009, la moartea generalului Nicolae Pleşiţă, cotidianul parizian Le Monde afirma despre clasa politică din România că “nu a avut nu a avut niciodată voinţa de a rezolva dosarele torţionarilor”. Pleşiţă a înăbuşit în 1977 revolta minerilor din Valea Jiului şi a intermediat mai apoi, ca şef al Direcţiei de Informaţii Externe, relaţia dintre România şi Carlos Şacalul, în urma căreia mai mulţi disidenţi români au fost ucişi. El reprezenta, în opinia francezilor, cea mai bună dovadă a lipsei de voinţă din partea politicienilor români, nefiind tras la răspundere după 1989 şi având la moartea sa o pensie de 1.500 de euro şi o casă în cartierul Primăverii. Din acest punct de vedere, proiectul de lege care vrea să-i tragă la răspundere pe foştii torţionari comunişti poate reprezenta un moment de la care întreaga clasă politică românească să înveţe că suntem datori să pedepsim crimele comise în regimurile totalitare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 sep, 2013
goe
sa fim seriosi
ba, cine poate sa mai creada in ce se incearca acum! daca cinevaavea vreo jena in privinta acestei probleme o punea repede pe tapet ! nu dupa un sfert de secol! o sa zice-ti: mai bine mai tirziu decit niciodata ! da, dar daca nu va grabiti n-o sa mai aveti pe cine judeca ! oricum miroase rau a povesti chinezesti!
19 sep, 2013
Mack
Comunisti ati fost...
si comunisti ati ramas. Ati reusit deja sa indatorati pana si generatiile viitoare cu pensile nesimtite ale iubitilor fosti lideri si "caini de paza".
19 sep, 2013
ipu
...soarta e meritata
...adica la un tortionar I se reduce pensia in medie cu 35% pe doi ani acum dupa ce au consumat pensii 22 de ani ... pensii de 5000 de lei in medie .... prin urmare acum cind tortionarii , cei care mai traiesc vor primi o pensie diminuata cu cca 2000 de lei doi ani hahaha... si vor fi dati celor mutilate fizic si psihic ...cei care au primit o pensie de 400-500 de lei ...oricum tortionarii vor tarii mai bine caci vor avea o pensie cu cel putin 15-20 % mai mare decit amaritii de tortionati

...deci Romania este in adevar o tara in care te maninca ciinii la propriu .....
18 sep, 2013
cantautor
e vremea sa rezolvam problemele cetatenilor...
proiectele...mai pot astepta

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ