Traian Băsescu confundă serviciile României cu serviciile sale private

| 01 noi, 2014

Scandalul pozelor ce o surprind pe Elena Udrea la Paris alături de procuroarea șefă a DIICOT a luat deja o amploare greu de imaginat, Traian Băsescu ieșind pe post încă de joi pentru a aprecia că este vorba despre o manoperă a serviciilor îndreptată împotriva candidatului PMP.

Apoi, vineri, șeful statului a revenit cu o declarație și mai surprinzătoare, apreciind că ținta filajului nu ar fi fost Elena Udrea, ci șefa DIICOT, Alina Bica, dar că pozele ar fi fost utilizate acum pentru a o discredita pe Udrea. Desigur, această alegere este logică în demersul lui Traian Băsescu de a susține, fără probe, că a fost vorba de o acțiune de campanie îndreptată împotriva candidatei PMP.

Din acest punct de vedere este important că, în afara declarațiilor Elenei Udrea și ale lui Traian Băsescu, nu avem nicio dovadă că pozele în cauză sunt opera unui serviciu de informații român sau străin. Devine astfel evident că ne aflăm în fața unui alt demers menit să spele imaginea, și așa compromisă de mult, a Elenei Udrea.

În schimb, din declarațiile făcute la Realitatea TV este clar că Traian Băsescu a decis să mărească miza întregului scandal și să sporească presiunea pe serviciile a căror implicare este oricum incertă. El a precizat astfel că a discutat joi și vineri cu reprezentanţii serviciilor pe tema pozelor apărute în mass-media și că a cerut lămuriri suplimentare. „Cineva a făcut acest filaj, pentru că suntem de acord că nu e vorba de paparazzi. Am întrebat: «Dacă nu e filaj al statului, la puterea pe care o aveţi, îmi spuneţi în câteva zile a cui e»”, a spus Băsescu. Preşedintele a continuat: „Eu nu pun degetul pe niciun serviciu, spun că au fost servicii. «Dacă nu au fost, îmi demonstraţi». Am cerut un final la această problemă publică, cine a făcut supravegherea”.

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu a cerut lămuriri din partea serviciilor într-un scandal cu miză electorală și în care nici măcar nu se știe dacă implicarea acestora este adevărată. Un astfel de comportament nu reprezintă decât o forțare la maxim a limitelor atribuțiilor prezidențiale în raport cu serviciile de informații din România, Traian Băsescu recunoscând public că pune presiune pe SRI și SIE.

Pe de altă parte, este interesant că președintele României care serviciilor secrete lămuriri despre o presupusă acțiune îndreptată împotriva candidatului său favorit la prezidențiale, deși cel mai probabil imaginile în cauză nu au fost obținute ca urmare a unui filaj. Această situație este cel puțin ciudată și ar putea fi caracterizată extrem de ușor dept conflict de interese. Comportamentului președintelui este cu atât mai condamnabil cu cât vorbim despre niște organizații despre care chiar președintele a apreciat că trebuie să funcționeaze în primul rând în raport cu interesele statului român, nu al celor care în conduc.

Timp de zece ani Traian Băsescu a vorbit despre nevoia de a avea instituții puternice și indepedente, repetând interminabil această temă ca pe o litanie. Însă, acum, că mai are doar câteva săptămâni de mandat și nimic de pierdut, șeful statului și-a dat la o parte ipocrizia și se comportă ca și când serviciile secrete ar reprezenta propria sa moșie. Pentru șeful statului măștile au căzut deja și probabil că în opinia domniei sale deja nu mai are niciun rost să mențină aparența de corectitudine și imparțialitate în raport cu o serie de instituții extrem de importante ale statului român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 noi, 2014
tyrex
Bisnitarul, alcolistul, kriminalul asta paranoic in timpenia lui amoroasa dusa la nesimtire si batjocora e in stare sa sacrifice o tara intreaga pentru kurva lui idioata si aroganta. Atata jigodism,lasitate si amor ghebos la nivel de presedinte, asa pe fata de rasul lumii ,nu cred ca s-a mai intimplat in vreo tara. Este incredibil pana unde a putut impinge acest gunoi uman ambitia si razbunarea pentru o kurva centurista care numai prin candidatura ei este deja un afront imens adus poporului roman. Putoarea asta nu avea ce cauta in politica sau in viata publica . Cata batjocora si nesimtire poate sa zaca in acesti Romeao si Julieta de cocina.Nu mai mira pe nimeni ca nevastasa s-a saturat de batjocora asta publica si vrea sa divorteze. Si-a batut joc de ea ca de ultima taratura. Da si cind i-o veni randul acestui oligofren atunci va plati pentru toate ,va juca poker cu fratisu la Jilava.
01 noi, 2014
El Condor
TIC, TIC ; TIC,TAC
A.M.R : 1 ZI; 0 ORE SI 43; 42;41;40; - MINUTE. Cameleoane - ti-ai facut Procesul - verbal de Predare - Primire a Romaniei ? Sau pe ala il faci dupa ce iei fu ... cu comisiile perticipante la proces, de fata . Spor la succesuri . Cat despre "servicii", vezi ca vine NOTA DE PLATA .
01 noi, 2014
tadeus
A avut
Grije Pontistul si cu Melescanu sa secretizeze anumite fapte
Abia astept sa vina vremea cind aceste lucruri se vor desecretiza
In trst fabuleaza ca de aia esti platit

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ