Traian Băsescu joacă murdar

| 06 aug, 2013

Încercând să pozeze grav în apărătorul avuţiei naţionale devalizate de guvernările PDL – mă refer aici la CFR Marfă – Traian Băsescu a dat-o pe atacuri la persoană, repetând obsesiv faptul că Victor Ponta a plecat în concediu cu bona.

Băsescu este un jucător. De lucrul ăsta nu se mai îndoieşte nimeni. La fel cum nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că Băsescu joacă murdar. Şi nu de azi de ieri, ci de când a intrat el în politică. Lista celor loviţi de-a lungul timpului este lungă şi nu ne-ar ajunge spaţiul pentru a-i înşira. Fie că vorbim despre oameni din vechiul PD, de oameni din Guvernele Ciorbea, Radu Vasile sau Mugur Isărescu, de oameni cu care a avut contacte la Ministerul Transporturilor, la Primăria Capitalei sau la Administraţia Prezidenţială, Băsescu le-a lăsat tuturor un gust amar şi impresia unui relativism moral incompatibil cu normele minime de relaţionare politică şi chiar socială.

Ieri am văzut ultima gamelă de lături aruncată peste gard de domnul preşedinte. Încercând să pozeze grav în apărătorul avuţiei naţionale devalizate de guvernările PDL – mă refer aici la CFR Marfă – Traian Băsescu a dat-o pe atacuri la persoană, repetând obsesiv faptul că Victor Ponta a plecat în concediu cu bona.

Acest atac iese complet din orice logică a unui lider de instituţie fundamentală, care trebuie să coopereze civilizat cu alt lider al unei instituţii fundamentale. Cu atât mai mult cu cât Băsescu nu a fost provocat şi nu i s-a reproşat, de exemplu, că petrece cu Udrea la mare. Îl ştim pe Ponta drept un politician cu limba ascuţită, care nu se sfieşte să atace la baionetă. De ceva vreme însă, primul-ministru a adoptat un discurs echilibrat, conform funcţiei, evitând atacuri la persoană tocmai pentru a permite un climat de stabilitate politică atât de necesar refacerii economiei.

Şi culmea, Ponta s-a abţinut exact în condiţiile în care chiar avea nenumărate ocazii de a puncta. A preferat însă varianta normală a petrecerii vacanţei de vară alături de familie, în linişte, fără nici un ban public aruncat aiurea pe extravaganţe. Asta în contrast cu exhibițiile topless ale preşedintelui pe iahturi şi plimbările de zeci de mii de euro cu elicopterul, şalupa sau velierul de care Ponta putea profita, dar nu a făcut-o.

Consecinţele politice ale jocului murdar al lui Traian Băsescu nu vor întârzia să apară. Jocul electoral al preşedintelui are o explicaţie foarte pământeană. Peste mai puţin de un an vor avea loc alegeri europarlamentare, iar partidul său de suflet, Mişcarea Populară, vrea să candideze. Numai că naşterea unei mişcări politice într-o baltă răsuflată de zoaiele politice ale lui Traian Băsescu nu îi va convinge pe români că o asemenea structură le poate reprezenta interesele.

În plus, abandonarea de către preşedinte a conduitei decente, fireşti pentru funcţia ocupată şi în condiţiile în care a fost rejectat de 7,4 milioane de români, în favoarea unor manifestări agresive, scandaloase, va forţa reacţii din partea celorlalţi lideri politici. Cel mai bun răspuns ar fi ignorarea şi izolarea preşedintelui. Fără parteneri de conflict, Traian Băsescu riscă să se certe singur, căzând în poziţia ridicolă de personaj secundar, nebăgat în seamă. Nu ştiu însă cât vor rezista liderii USL, fără să-i ofere o replică. Deocamdată, în tabăra social-democrată şi cea liberală este linişte. Rămâne de văzut ce va aduce încheierea vacanţei de vară. Cel mai bine pentru noi toţi ar fi refuzarea scandalului. După ani de instabilitate şi conflicte, românii s-au săturat de războaiele absurde ale politicienilor. Şi mai ales de cei pentru care politica înseamnă doar jocuri mici şi murdare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ