Traian Băsescu la un an de USL – un președinte care face ce vor alții

| 02 mai, 2013

Deși USL a ajuns la guvernare de mai bine de un an de zile, iar PDL a plătit cu vârf și îndesat la alegeri pentru guvernarea din ultimii ani, Traian Băsescu continuă să rămână un personaj cheie în politica românească, atât pentru adversari, cât și pentru aliați. Când spun că rămâne un personaj important în plan politic mă refer în primul rând la modul în care aproape toți ceilalți actori politici se raportează la Traian Băsescu.

Impresia generală este aceea că Traian Băsescu continuă să domine zone importante de putere simbolică și efectivă, ceea ce îl face în continuare un adversar redutabil, dar și un om care poate influența decisiv evoluțiile din plan politic. Pentru a susține ideea unui Băsescu care continuă să fie atotputernic, este invocată inclusiv semnarea Pactului de coabitare sau recenta evoluție din cazul numirii procurorilor șefi, când Codruța Kovesi a ajuns șef al DNA.

Mai este însă, nu pe impresii ci pe date concrete, Traian Băsescu omul cu puteri nelimitate care era până la începutul anului trecut? Am să încerc să demonstrez că nu.

Băsescu nu mai are nici majoritate parlamentară, nici Guvern – capacitatea sa de a influența evoluția Executivului sau a Legislativului este acum inexistentă, după ce în urmă cu puțin mai mult de un an era totală.

Controlul lui Băsescu pe Justiție a fost drastic limitat – ceea ce unii văd o victorie a lui Băsescu, numirea lui Kovesi la DNA, alții realizează că reprezintă, de fapt, o cedare majoră, în condițiile în care procuror general nu este un favorit de-al său. Cel care a impus aici a fost Victor Ponta, nu Traian Băsescu, pentru că acesta din urmă ar fi putut să se opună la nesfârșit propunerile ministerului de Justiție. Prea mulți se fac că nu înțeleg asta.

Poziția externă a României nu mai este definită doar de președinte, iar România nu mai este reprezentată în afară doar de Traian Băsescu. Cei din UE – Comisie și Consiliu – cunosc realitatea politică din România – cine are majoritatea parlamentară și cine are guvernul – iar poziția lui Victor Ponta și a USL s-a întărit masiv. Comisia Europeană comunică acum direct cu premierul, pentru că știe că puterea reală se află, în acest moment, la Guvern. Victor Ponta a participat la Consiliul European și foarte probabil o va mai face.

Și mai sunt și alte elemente importante – ICR nu mai este sinecura pentru oamenii președintelui și mașină de propagandă pentru acesta; TVR a dat jos tablourile cu președintele; Sorin Blejnar e în fața judecătorilor, după ce a părut intangibil, pentru că era protejat de Traian Băsescu.

Aceste puncte arată, de fapt, un singur lucru: Băsescu nu mai este jucător. Nu este calm și instituțional sau chiar politicos cu USL pentru că ar avea o strategie imbatabilă, ci pentru că marja sa de acțiune este drastic limitată de realitatea din teren. Traian Băsescu și-a pierdut puterea, iar tot ce rămâne este să își gestioneze viitorul său, de când nu va mai fi președinte.

 

 

Tag-uri: traian basescu, usl
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ