Traian Băsescu pune în pericol stabilitatea politică din România

| 17 aug, 2013

Din ce în ce mai multe voci dau ca inevitabil eșecul popularo-pedelist în următoarele confruntări electorale, în ciuda tuturor eforturilor conjugate ale președintelui Băsescu, care forțează constituția și ale Elenei Udrea, care forțează bunul-simț.

Mulți dintre cei care se arată sceptici în legătură cu o strategie bazată pe astfel de abordări exotice făceau parte până nu demult chiar din cercurile apropiate palatului Cotroceni, ceea ce face ca în prezent comentariile acestora să fie cu atât mai gustate de inamicii politici ai autocratului de la Cotroceni. În mod cert, pe măsură ce se acumulează comentariile critice, spuse cu fereală și off-the-record în plan intern de cei care cunosc bine natura vindicativă a președintelui sau deschis, pe față, în cazul publicațiilor străine atente la evoluția politicii românești, tot mai mulți încep să-și reamintească primele ocazii când natura conflictuală a președintelui a început să iasă la iveală. Ne referim desigur la episodul uitat pe nedrept, al consilierilor care-și dădeau demisiile pe capete, uneori cu o rapiditate direct proporțională cu valoarea socială și profesională a acestora, episod în urma căruia Traian Băsescu a apărut pentru prima oară tuturor care au avut ochi să vadă și urechi să audă ca un președinte de neconsiliat. Pentru cei cu greutate și experiență în științele politice semnele acestea care indicau clar că liderul de la Cotroceni face parte din oamenii politici refractari la consiliere, indicau deopotrivă debutul unei orientări autocratice care s-a și confirmat în anii ce au urmat.

Din această perspectivă, problema reală nu este atât faptul că Traian Băsescu va pierde competiția electorală trăgând în urma sa pe toți cei care-l urmează. În fond numeroase alte forțe politice românești au dispărut la fel, unele precum PNȚCD destul de recent, eșecul acestora nefiind de fel o dramă la nivel național. Locul lăsat liber de perdanții jocului politic a fost ocupat invariabil de forțe emergente. Problema reală, însă, nu este că Băsescu pierde partida ci cum anume o pierde. Din păcate, în prezent s-au înmulțit semnele care indică nu numai intensificarea eforturilor acestuia de comunicare și influențare a electoratului, acestea ar fi în fond normale, ci și glisarea acestora într-o zonă neprincipială și periculoasă. În disperarea celui care nu-și poate accepta propriul eșec, politicianul Băsescu și-a exacerbat veleitățile de ”jucător” într-o zonă neprincipială, unde pare să aplice aceeași tactică a pământului pârjolit pe care au aplicat-o și guvernările PDL. Similar celor care, presimțind că urmează o inevitabilă alternanță la putere, au pasat cu inconștiență îndatoririle ce le reveneau, acceptând decalarea calendarului de scumpiri asumate în fața FMI, lăsând arierate și făcând datorii uriașe al căror termen expira, ca din întâmplare, mereu în perioada imediat următoare și pe nota de plată a celor care-i urmau la guvernare și președintele Băsescu compromite grav pe viitor stabilitatea politică a României.

Precum un copil inconștient care preferă să distrugă ce nu poate păstra, Traian Băsescu execută la ora actuală un sabotaj politic intens care nici nu mai poate fi considerat la adresa guvernului Ponta ci atentează la stabilitatea și performanțele externe ale României.

Că stabilitatea politică a României este forţată de Traian Băsescu a fost remarcată recent și de ministrul de Externe, Corlăţean, care a punctat foarte clar că există o dezangajare la nivelul Cotroceniului în privinţa pactului de coabitare și o activitate nocivă din partea președintelui Traian Băsescu. "Am fost unul dintre cei care, fiind interfaţă a statului cu exteriorul, am simţit avantajele climatului de stabilitate politică, de colaborare interinstituţională, după anul trecut care a fost complicat", a afirmat ministrul de Externe care a mai adăugat că se vede nevoit să facă eforturi să menţină "un minim de colaborare instituţională, în interesul statului".

"După toate jocurile politice şi obstacolele din ultima vreme, şi chestiunea cu CFR Marfă, spun clar că există o dezangajare la nivelul Cotroceniului din pactul de coabitare. Nu pot decât să iau notă de acest lucru", a încheiat ministrul.

Nu este deloc întâmplător că aceste semnale de alarmă vin dinspre Externe. Titus Corlățean este acela care, din prima linie, vede foarte clar efectele sabotajului executat de Traian Băsescu. Acesta neputând să impună și să transmită un mesaj politic coerent și acceptabil pentru electorat în sensul candidaturii Elenei Udrea la Cotroceni, își dezlănțuie frustrările și furia distructivă în toate direcțiile posibile, într-un efort de a arunca România înapoi în izolarea diplomatică din vara anului trecut. De când este nevoit să constate insuccesul proiectului politic popular și inapetența electoratului la un candidat precum Udrea, în mai puțin de 3 luni Traian Băsescu a reușit să pună România pe picior de gherilă atât cu rușii și cu americanii, interferând negativ cu planurile de reconciliere ruso-română pentru regiune, dar și cu celelalte națiuni învecinate, unele dintre acestea fiind până acum în relații tradiționale de prietenie cu țara noastră.

În mai puțin de trei luni, președintele român a fost atenționat sever de ruși, de nemți, de sârbi, umilit cu rece politețe de unguri, încărcând astfel nepermis de mult nota de plată pe externe pentru următoare echipă ce-i va succeda la Cotroceni. O astfel de retragere neprincipială, în debandadă, pe care am mai văzut-o la nivel financiar și economic și la guvernările liberal-democrate, ne face să ne întrebăm serios câte șanse de reușită consideră Traian Băsescu însuși că ar putea avea o echipă populară condusă de Elena Udrea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 aug, 2013
nabucodonosor
Ce jalnic, ziarist de doi bani
jenant domn "ziarist"cum ai ajuns sa lingi dosurile USL-iste pentru o leafa mai buna, crezi ca suntem tampiti, si nu vedem realitatea?
17 aug, 2013
Callu
stabilitate politica?
Orice perspectiva ati aborda in a judeca situatia politica si guvernarea in Romania faceti o greseala nepermisa . Ce se intampla cum este un jaf nrmaivazut in istoria recenta. Ponta un bezmetic fara nicio perspectiva politica, Dragnea un sforar scolit de Hrebenciuc, Antonescu un nimeni pe toate planurile, Zgonea un CAP-ist scarbos si pot continua asa pana ...
Ca ziarist crezi ca daca ataci primul om in stat esti si primul ziaris!t! Jalnic!
18 aug, 2013
esticretindecitetratez
:P
Nenea postacu, vedeti ca ati pus epoletii invers...
17 aug, 2013
Jenu
juramant militar
Romani , cei care a-ti jurat pe drapel , nu uitati ca a-ti jurat credinta Romaniei , nu unor vinzatori de tara si de neam.....deci atentie cum raspundeti mobilizarii impuse de actuala conducere a romaniei . Nu aparati interesele talharilor de la putere .
17 aug, 2013
vall
Dar pe Ponta ?
Nu-l vezi tovarase , ce face ? Ca despre tampeniile plagiatorului vad ca nu zici nimic. Nu e Base vreun sfant , avem destule sa-i reprosam, dar ticalosii cu gramada, hotii pe fata, decizii prostesti, promisiuni neonorate si bataie de joc ca in ultimul an, de cand isi face de cap USLul, n-au fost inca. Cei ce au pus tara in pericol ,de cand au puterea,sunt tocmai capii uselisti , slugi ale varanului .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ