Traian Băsescu, pus sub urmărire penală pentru spălare de bani

| 06 mai, 10:33

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat astăzi că, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României este urmărit penal sub aspectul săvârşirii de spălare de bani.

UPDATE. Din ordonanţa întocmită de procurori reiese că fapta ar fi fost săvârşită în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor immobile. În această dimineaţă, Traian Băsescu a mers la Parchet, unde a dat declaraţii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Digi24 a intrat în posesia ordonanţei prin care procurorii Parchetului General au decis urmărirea penală a fostului şef al statului, Traian Băsescu. 

Acesta este suspectat de spălare de bani, infracţiune care ar avea legătură cu o serie de tranzacţii făcute de fostul preşedinte al României cu ajutorul omului de afaceri Costel Căşuneanu. Traian Băsescu a părăsit sediul Parchetului General după aproape o oră, fără a face declaraţii. Ancheta a pornit de la o sesizare făcută de Grupul de Investigaţii Politice, dar a bătut pasul pe loc, deoarece Traian Băsescu a beneficiat de imunitate cât timp a fost preşedinte. În iulie 2015, procurorii au reluat cercetarile, în rem, adică au investigat fapta. Existau suspiciuni că Traian Băsescu ar fi cumpărat un teren în zona Băneasa din Capitală cu un preţ subevaluat, iar apoi i l-ar fi vândut lui Costel Căşuneanu, prin intermediari, cu preţul pieţei. Astfel ar fi reuşit să obţină o sumă mult mai mare de bani de provenienţă suspectă, cred procurorii, notează digi24.ro

 

UPDATE "Am dat declaraţie", le-a spus Băsescu jurnaliştilor la ieşire din sediul Parchetului.

Unul dintre avocaţii lui a confirmat faptul că fostul preşedinte a dat o declaraţie în faţa procurorilor, fără să facă alte precizări. 

Dosarul deschis de procurorii de la Parchetul General are legătură cu un teren pe care Traian Băsescu l-a cumpărat de la Costel Căşuneanu. Astfel, pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Băsescu a achiziţionat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme). 

Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, însă la un preţ de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu. 

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Căşuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu aceşti bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale Ioan Băsescu.

 

 

Fostul președinte Traian Băsescu s-a prezentat vineri la Parchetul General, el fiind citat de procurori pentru a i se aduce cunoștință faptul că este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, într-un dosar legat de vânzarea unui teren din Băneasa către omul de afaceri Costel Cășuneanu.

La intrare în sediul Parchetului, Traian Băsescu nu a dorit să dea declarații presei.

Dosarul deschis de procurorii de la Parchetul General are legătură cu un teren pe care Traian Băsescu l-a cumpărat de la Costel Cășuneanu. Astfel, pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Băsescu a achiziționat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme).

Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Cășuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafață similară, însă la un preț de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu acești bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Șoseaua București — Ploiești cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale, Ioan Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ