Trump l-a demis procurorul general interimar al SUA care a refuzat să aplice ordinul anti-imigranţi

| 31 ian, 10:24

Preşedintele SUA, Donald Trump, a demis-o pe Sally Yates, Procurorul General interimar al SUA, pentru că ”a refuzat să aplice un ordin legal desemnat să protejeze cetăţenii Statelor Unite”, conform Case Albe, citează CNN.

”Yates a trădat Departamentul de Justiţie”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Dana Boente, avocat al Districtului de Est din Virginia, a fost învestit pentru a o înlocui pe Sally Yates de către un oficial al Administraţiei.

Câteva ore mai târziu, Boente a emis o declaraţie prin care instruia avocaţii Departamentului de Justiţie să ”apere ordinele legislative ale preşedintelui.

Yates a fost demisă prin intermediul unei scrisori livrate direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Adminsitraţia lui Donald Trump.

 

Această acţiune a avut loc după ce Yates a transmis avocaţilor Departamentului de Justiţie să nu aducă argumente legale pentru a apăra ordinul executiv al lui Trump în privinţa imigranţilor şi refugiaţilor.

„Am datoria de a mă asigura că poziţiile pe care noi le adoptăm în faţa instanţelor rămân coerente cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a căuta mereu justiţia şi de a apăra ceea ce este corect. La ora actuală, nu sunt convinsă că apărarea ordinului prezidenţial ar fi coerentă cu aceste responsabilităţi, nici nu sunt convinsă de faptul că acest decret ar fi legal",  se arata într-o notă a lui Yates.

Vineri, preşedintele SUA Donald Trump a semnat o interdicţie de 4 luni pentru refugiaţii din Siria şi de trei luni pentru cetăţenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetăţenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen nu mai pot intra în SUA, nemaifiindu-le eliberate vize, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse şi revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetăţenii din toată lumea. Ordinul executiv semnat de Trump li se aplică şi deţinătorilor de cărţi verzi, adică celor cărora li s-a acordat drept permanent de rezidenţă în SUA, cei care provin din cele 7 ţări vizate de Trump nemaiputând intra în SUA, a declarat o purtătoare de cuvânt a Homeland Security, pentru Reuters.

 

Ca urmare a semnării acestui document, însă fără a cunoaşte exact implicaţiile ordinului semnat de Trump, autorităţile au blocat accesul sau au reţinut mai mulţi cetăţeni arabi, chiar dacă aceştia aveau vize valabile de imigrant. Ulterior, Homeland Security a confirmat blocada asupra cetăţenilor celor 7 state musulmane şi a comunicat că măsura îi afectează şi pe deţinătorii de green card, care au deja drept permanent de rezidenţă în SUA, care provind din cele 7 state vizate de ordinul lui Trump. Autorităţile egiptene au oprit şase cetăţeni arabi cu vize de imigrant şi care doreau să se îmbarce la bordul unui avion din Cairo către Statele Unite. De asemenea, presa internaţională relatează că Google a decis să recheme în SUA aproximativ 100 de angajaţi imigranţi care vineri noapte se aflau plecaţi peste graniţe, de teamă că aceştia nu s-ar mai putea întoarce înapoi în SUA. Iranul a anunţat că răspunde cu măsuri reciproce, interzicând accesul cetăţenilor americani în Iran şi comentând că aceste restricţii ofensatoare se vor transforma „într-un mare cadou pentru extremişti”.

Un judecător federal a emis o decizie de urgenţă prin care suspendă deportarea cetăţenilor din statele vizate de ordinul executiv privind imigraţia şi primirea refugiaţilor semnat de preşedintele Donald Trump,motivând că persoanele reţinute au argumente solide referitoare la încălcarea drepturilor.

Tag-uri: Donald Trump
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ