Tudorel Toader: Aştept cu interes decizia de mâine a CEDO privind penitenciarele. Sper să fie echilibrată

| 24 apr, 14:12

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că aşteaptă cu interes decizia-pilot a CEDO de marţi referitoare la situaţia din penitenciare şi susţine că Executivul a luat măsuri consistente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori.

"Eu, ca ministru al Justiţiei, ce aş putea afirma în aşteptarea deciziei CEDO? Că Guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente, a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiţii precare din penitenciare, pentru îndeplinirea exigenţelor stabilite de Convenţie şi de Constituţia noastră şi de jurisprudenţa CEDO: se modernizează parte din penitenciare, sunt construcţii - extinderea altor stabilimente, altor penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea graţierii (...) care va rezolva secvenţial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveţi legea recursului compensatoriu. Noi vom veni cu un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, proiect care să fie complementar celor pe care astăzi, acum, le discutaţi dumneavoastră", a declarat Tudorel Toader, luni, în faţa senatorilor jurişti reuniţi pentru a discuta pe marginea proiectului legii graţierii. 

El şi-a exprimat speranţa ca judecătorii CEDO să ia o decizie echilibrată, ţinând cont de condiţiile concrete din România. 

"Cu referire la legislaţie, cu referire la aplicarea legislaţiei în penitenciare, inclusiv de către comisiile de eliberări condiţionate, cu referire la graţiere şi la proiectul de lege cu care vom veni în scurt-scurt timp, în câteva zile, rămânem în aşteptarea deciziei-pilot a CEDO şi cu speranţa faptului că judecătorii europeni cunosc situaţia din România, că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni şi să îndeplinim cele mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voinţa, determinarea, buna noastră credinţă spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerinţelor de detenţie din penitenciare. Eu, personal, aştept cu mare interes decizia de mâine, eu personal sper într-o decizie echilibrată, care să înţeleagă condiţiile concrete de la noi, decizie după care vom veni cu o foaie de parcurs (...) cu măsurile pe care le vom lua", a completat ministrul Justiţiei. 

De asemenea, Tudorel Toader i-a invitat pe senatorii jurişti la o conferinţă ce va avea loc pe 18 mai privind politica penală. 

"Vă invit domnule preşedinte şi pe toţi ceilalţi care vă veţi arăta interesaţi ca pe data de 18 mai să participăm împreună la o conferinţă simplu intitulată: "Cine face politica penală în România?" Pentru că politica penală făcută secvenţial nu mai are acea previzibilitate şi acea stabilitate", a adăugat ministrul. 

Comisia juridică a Senatului a decis luni să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind graţierea de la 45 la 60 de zile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ