Tudorel Toader, la Bruxelles: OUG 13 nu a fost o problemă în sine. Societatea a reacționat la modul nefiresc de adoptare

| 22 mar, 14:21

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că OUG 13 nu a fost o problemă în sine, societatea reacționând la faptul că actul normativ a fost adoptat seara, ceea ce e "foarte nefiresc".

"Ordonanța în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură, cum și când a fost adoptată. Societatea a reacționat la faptul că ordonanța a fost adoptată a 10 — 11 seara, ceea ce e foarte adevărat și foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanța să intre în vigoare în ziua în care a publicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile ca ordonanța să intre în vigoare, de unde, personal, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă decât un gând de a legifera în fapt de seară", a spus ministrul.

Toader s-a referit și la ancheta DNA declanșată după adoptarea OUG 13, apreciind decizia CCR cu privire la conflictul dintre puteri.

"CCR a dat o decizie care mie, ca fost judecător, îmi place foarte mult, o decizie de principiu, prin care a statuat că legiuitorul ordinar sau delegat are competența să aprecieze oportunitatea unei legiferări, că procurorul nu are competența să urmărească penal pe miniștrii care au libertatea să aprecieze când și cum adoptă un act normativ (...) și, prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ceea ce a statuat pentru viitor — că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștrii care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader.

El a afirmat că a cerut celor trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituțională.

"Am solicitat și solicit fiecăreia dintre ce le trei puteri ale statului, autorităților, instituțiilor statului să rămână în matca lor constituțională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, creionată, partajată. Ea mai trebuie și cunoscută, ea mai trebuie și pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă așa, puterile, autoritățile riscă să iasă din matca constituțională, să intre în zona de competență a altor puteri, autorități, așa cum s-a întâmplat (...), iar eu știu că acesta e unul din principalele temeiuri ale prezenței mele aici", a mai afirmat oficialul român.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzând participarea la Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European și discuții cu comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jurova.

Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirilor se va afla și viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismul de Cooperare și Verificare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ