UE a deschis o anchetă asupra avantajelor fiscale de care a beneficiat IKEA în Olanda

| 19 dec, 09:48

Comisia Europeană a deschis luni o investigaţie amănunţită asupra grupului suedez IKEA, cel mai mare distribuitor mondial de mobilă, pe care îl bănuieşte că a beneficiat de avantaje fiscale incorecte din partea Olandei, informează AFP.

Executivul comunitar precizează că, la începutul anilor 1980, IKEA şi-a schimbat modelul de business într-un model de franciză. În urma modificării, Inter IKEA Group nu deţine magazinele IKEA ci toate magazinele IKEA din întreaga lume plătesc o taxă de franciză de 3% din cifra lor de afaceri către Inter IKEA Systems, o subsidiară a Inter IKEA Group cu sediul în Olanda.

Investigaţia Comisiei vizează tratamentul fiscal de care a beneficiat Inter IKEA Systems în Olanda începând din 2006. Informaţiile preliminare indică faptul că două decizii fiscale acordate de autorităţile olandeze în 2006 şi 2011 au redus în mod semnificativ taxele plătite de Inter IKEA Systems, ceea ce i-a oferit un avantaj incorect faţă de alte companii, încălcând prevederile UE privind ajutoarele de stat.

"Statele membre nu pot permite anumitor companii să plătească taxe mai mici prin faptul că le permit să transfere în mod artificial profiturile în altă parte. Vom investiga cu atenţie tratamentul fiscal de care a beneficiat Inter IKEA în Olanda", a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Investigaţia Comisiei vine în urma unui raport publicat de eurodeputaţii ecologişti în luna februarie 2016, în care aceştia au denunţat strategia de optimizare fiscală a grupului suedez IKEA. Potrivit acestui raport, acordurile fiscale convenite de retailerul suedez de mobilă IKEA cu autorităţile olandeze ar fi permis grupului IKEA să evite plata unor taxe de aproape un miliard de euro în perioada 2009-2014.

În exerciţiul financiar care s-a încheiat la finele lunii august, IKEA a plătit taxe de 825 de milioane de euro, la un profit înainte de taxe de 3,3 miliarde de euro. Grupul suedez are de asemenea mai multe companii subsidiare însă din cauză că IKEA nu este o companie cotată la bursă, informaţiile furnizate sunt destul de limitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ