UEFA a declanşat procedura disciplinară împotriva Stelei

| 11 iun, 2013

De principiu, există trei scenarii de evoluţie în cazul Stelei. Varianta convenabilă ar fi aceea în care forul european iartă Steaua Bucureşti.

UEFA a demarat anchete disciplinare la adresa cluburilor Steaua Bucureşti (România) şi Besiktaş (Turcia), corpul de control al forului european examinând ambele cazuri. Ancheta privind Steaua Bucureşti se derulează pe baza articolelor din Regulamentul UEFA privind criteriile de admitere pentru participarea în competiţiile inter-cluburi organizate de forumul european de fotbal. O decizie finală a forului european este aşteptată peste două săptămâni.

În cauză sunt trei articole ale regulementului UEFA:

Articolul 2.04, punctul g:

"Un club nu trebuie să fie implicat direct şi/sau indirect în nici o activitate de încercare de a aranja sau de a influenţa rezultatul unui meci la nivel intern sau internaţional."

Articolul 2.05:

"Dacă pe baza informaţiilor deţinute UEFA concluzionează că un club a fost direct/indirect implicat în orice activitate privind aranjarea sau influenţarea desfăşurării unui meci la nivel naţional sau internaţional, UEFA va declara acel club neeligil să participe în competiţiile ei. UEFA poate să ţină cont, dar nu este obligată, de decizia unui tribunal sportiv, tribunal arbitral sau instanţă naţională."

Articolul 2.10:

"Dacă există vreo îndoială cu privire la un club în privinţa altor criterii de eligibilitate decît cele definite la punctele 2.04 şi 2.05, secretarul general al UEFA poate solicita deschiderea unei acţiuni disciplinare, iar organismul disciplinar poate lua o măsură fără întîrziere.”

De principiu, există trei scenarii de evoluţie în cazul Stelei. Varianta convenabilă ar fi aceea în care forul european iartă Steaua Bucureşti, în condiţiile în care este prima speţă de acest fel cu care se confruntă UEFA. Este vorba despre o condamnare de dare de mită pentru o premiere realizată de o echipă, ceea ce forul de la Nyon nu a mai întîlnit vreodată. Prin urmare, există speranţa unei evaluri indulgente, care se permită echipei campioane să evolueze în cupele europene. Varianta drastică ar fi aceea în care, în baza verdictului formulat de instanţele din România, UEFA ar decide excluderea Stelei din cupele europene în următorul sezon. Scenariul poate fi unul plauzibil, în condiţiile în care, până la acest moment, forul european nu a luat niciodată o decizie care să contrazică verdictele instanţelor civile. Varianta catastrofală ar fi aceea în care roş-albaştrii sunt excluşi pentru mai multe sezoane din cupele europene şi ar cere inclusiv sancţiunea retrogradării Stelei din Liga I.

O eventuală decizie de excludere a Stelei Bucureşti din cupele europene ar crea însă un precedent periculos. Cazul incriminat a avut loc acum cinci ani şi este cel puţin discutabil ca sancţiunea UEFA să producă efecte pentru sezonul 2013-2014. Varianta justă ar fi aceea în care Steaua Bucureşti ar fi obligată să returneze toate sumele încasate de la forul european în respectivul sezon competiţional, dublată de eventuale sancţiuni disciplinare, altele decât varianta drastică a excluderii din competiţiile europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 2013
pensionar
BRAVO,BRAVO, BRAVO.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ