Un bancher din Germania anunţă noua criză bancară: Ar putea avea loc un accident

| 11 iul, 10:06

Europa are nevoie urgent de un fond de salvare, în valoare de 150 de miliarde de euro (166 miliarde de dolari), pentru a-şi recapitaliza băncile care se confruntă cu probleme financiare, în special cele din Italia, a afirmat economistul şef al Deutsche Bank, într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag, transmite Bloomberg.

"Europa este într-o situaţie extrem de precară şi trebuie să înceapă să-şi rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist", a declarat David Folkerts-Landau, economistul şef al celui mai mare grup bancar german.

BCE estimează că 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.

În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare, pe fondul scăderii acţiunilor în urma referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea din UE. Lorenzo Bini Smaghi, fost membru în bordul executiv al Băncii Centrale Europene şi în prezent preşedintele grupului bancar francez Societe Generale, a apreciat săptămâna trecută că criza din sistemul bancar italian ar putea să se extindă în restul Europei, iar regulile care limitează ajutoarele de stat pentru instituţiile financiare ar trebui regândite.

"Nu mă aştept la o nouă criză financiară globală, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi şi au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă", a explicat Folkerts-Landau.

Acesta a anunţat că, recent, a achiziţionat 100.000 de acţiuni Deutsche Bank şi a afirmat că este optimist în privinţa perspectivelor băncii. În ultima vreme, îngrijorările cu privire la soliditatea financiară a Deutsche Bank au afectat cotaţia acţiunilor băncii germane.

Vicepreşedintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat luna aceasta că autorităţile UE ar trebui să permită guvernelor să preia temporar participaţii în băncile lor, aşa cum s-a întâmplat în SUA, unde Trezoreria a înfiinţat programul Troubled Asset Relief Program (TARP) în luna octombrie 2008, imediat după colapsul Lehman Brothers, pentru a salva sistemul bancar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ