Un condiment cunoscut de toată lumea are EFECTE MIRACULOASE asupra SĂNĂTĂŢII

| 26 feb, 2014

Fiecare gospodină are în cămară plicuri cu condimente pe care le foloseşte ca să dea aromă bucatelor. Multe din plantele aşa de bine mirositoare au însă, pe lângă rolul lor în bucătărie, valoare de medicament. Iar premiantul întâi este dafinul.

Tratamente interne

Artrite, paralizii, crampe musculare, reuma­tism, entorse, lovituri

Se încălzeşte locul afectat cu căldură uscată, timp de 6-8 minute, se unge cu iod şi se aplică compresă cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freacă timp de 10 minute locul afectat cu uleiul încălzit puţin. Procedura diminuează durerile.

Boli ale articulaţiilor

O frunză mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spa­lă, se usucă şi se rupe în câte­va bucăţi. Se râşneşte îm­preună cu 3 cuişoare, câte o lingură de seminţe de in, de mărar, coriandru şi chimen. 1/2 linguriţă de amestec se pune în mân­care sau se bea cu apă, în tim­pul meselor, de 2 ori pe zi. Reţeta este contra­indi­cată per­soanelor ce n-au voie să consume condi­mente, de ex. cele cu ulcer gas­tric. Efec­tul apare în 2 săptă­mâni. Articulaţiile ca­pătă o mo­bilitate mai bună, se diminuează durerile, veţi urca scă­rile mai uşor, mai ales dacă tratamentul cu da­fin este aso­ciat cu un regim ali­mentar bazat pe legume şi fructe proas­pete, fără carne şi alcool. Reţetele fa­vo­rizează şi îm­bu­nătăţirea stării în­tre­gului orga­nism. Me­toda este contra­indicată bolnavilor cu tensiune mică, gastri­tă, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi şi coa­gula­bili­tatea sângelui scăzută.

Bronşită

Frunzele de dafin acţionează ca un expectorant. Câte o linguriţă de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie şi eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml de apă acoperită cu capac, pe un foc domol. Se bea călduţ, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Cancer la gât şi esofag

Se picură 15 ml tinctură de dafin (puteţi măsura cu o seringă) în 50 ml de apă sau, mai bine, într-un ceai preparat din 3 frunze rotun­de de muşcată cu flori roşii şi 300 ml de apă. Se ţine 20-30 sec. în gură, cu capul ridicat, apoi se înghite. În faze avan­sate, în apă se mai adaugă 10 pi­că­turi de suc de usturoi şi 4 linguri de suc de pat­lagină. La fie­care 5 zile, numărul de pi­că­­turi de suc de usturoi creş­te cu 5, până s-a ajuns la o lingură de suc, apoi scad treptat, până la 10 picături. Sunt posibile dureri de cap şi senzaţie de ardere în gât, dar tratamentul nu se între­rupe. La 30 minute după ad­mi­nistrare, se consumă în­cet o lingură de miere de albine. Se iau pe limbă câteva picături de miere, se ţin în gură până se dizolvă aproa­pe în totalitate, se repetă până se termină toată mie­rea din lingură. Concomitent, se fierb 2 linguriţe de flori sau fructe de soc, în 200 ml de apă. Se beau câte 2 lin­guri, de 3-4 ori înainte de masă. Cu so­luţia rămasă, se face gargară de 3 ori pe zi, între mese. De fiecare da­tă se încălzeşte puţin înainte de procedură.

Colecistită cronică

10-15 picături de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute înainte de masă.

Diabet zaharat

Dafinul este una din plantele recomandate pentru regla­rea nivelului de zahăr în sân­ge, în spe­cial în faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a reme­diilor.

Infuzie – 10 frunze de dafin şi 600 ml de apă clo­cotită. Se lasă vasul învelit în plapumă timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimi­nea­ţa, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori în timpul zilei, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru un efect mai bun, la prepa­rarea infuziei se adau­gă şi 2 linguriţe de se­minţe de patlagină.

Decoct – 15 frunze de dafin, o lingură rădăcină de brusture tocată şi 300 ml de apă. Frunzele se rup mă­runt şi se pun pe foc într-un vas emailat, cu apă rece. Du­pă primul clocot se mai lasă pe un foc slab încă 5 minute, apoi se toarnă în termos şi se infuzează timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea în timpul zilei, călduţ, cu înghiţituri mici. Curele durea­ză 3 zile, cu pauze de 10 zile între administrarea infu­ziei sau a decoctului. Dozele administrate se corec­tează în func­ţie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci când valorile sunt în jur de 180-230 de unităţi, se beau 200 ml dimi­neaţa, iar după scă­derea valori­lor la 130-150 de unităţi doza se micşo­rează la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmează pauza obligatorie de 4 săptămâni.

Tratamente externe

Boli de piele

Râşniţi 30 frunze de dafin şi un pumn de volbură uscată. Pulberea obţinută se umezeşte cu apă sau ceai de rostopască pentru a forma o masă den­­­să ca o cremă. Se întinde pe celofan sau hâr­tie de per­ga­ment şi se aplică pe zona afectată, pentru o jumă­tate de oră. Du­pă ce scoateţi cataplasma, nu spălaţi zo­na afectată cu apă, ştergeţi cu un prosopel uscat.

Eczeme, dermatite, scabie, pso­riazis

Se ameste­că 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupăr tocate mărunt şi 12 lin­guri de unt sau untură de gâscă topită. Ali­fia se apli­că pe locurile afec­tate. Articu­la­ţiile dureroase se ma­sea­ză zilnic, înainte de culcare, şi se învelesc cu un fu­lar de lână. Bolnavilor cu tuse puternică li se fac frecţii pe spate şi piept.

Excitabilitate nervoasă crescută, insomnie

Se recomandă să aşezaţi o crenguţă proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului. Aroma de laur înlătură per­fect stările de stres. Dacă doriţi şi un efect somnifer, pu­­­neţi o crenguţă sau câteva frunze aromate şi sub pat, iar pe frunte şi pe ceafă se aplică câteva frunze înmu­ia­­te în prealabil, timp de 15 minute, în apă fierbinte. Se leagă capul cu un batic de lână sau de bumbac. Lau­rul poa­te înlo­cui şi o dădacă pentru un copilaş mic. Pu­neţi câteva frunze în lea­găn şi copilul se li­nişteşte şi adoar­­­me.

Hemoroizi

Într-un litru de apă se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de da­fin. Se in­fuzează până ce temperatura coboară la 38 de grade şi se strecoară. Se fac băi de şezut, până la răci­rea de­coctului. Procedura se repetă de 3-4 ori pe săptămână.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, ră­ceală, dermatoze

Câteva frunze mari de dafin se ţin în apă fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplică pe locurile afectate, aşezându-le una lângă alta, sub formă de cataplasmă. Se acoperă cu o bucată de ţesătură de lână şi se pansează pentru 40-60 de minute. Dacă ră­ceala este asociată cu tuse puternică, frunzele se aplică pe piept şi pe spate.

Transpiraţia picioarelor

Se prepară o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin şi 10 frunze de stejar într-un litru de apă fierbinte, apoi se face o baie caldă timp de 25 minute.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ