Un cotidian spaniol a publicat un articol emoționant despre Regele Mihai

| 13 iun, 2014

După ce presa britanică a început seria materialelor pozitive despre România, și jurnaliștii din Spania au început să scrie articole care ne pun țara într-o lumină bună.

În febra pregătirilor pentru încoronarea de pe 19 iunie, spaniolii și-au adus aminte și de alți monarhi europeni.

Cotidianul "El Mundo" a publicat un articol despre Regele Mihai, pe care îl caracterizează scurt, dar cuprinzător: "la cei 93 de ani pe care îi are, este un monarh fără tron, dar cu mare popularitate".

Titlul articolului publicat de cotidianul spaniol este unul paradoxal: "Regele Republicii Române".

Mihai de România este singurul șef de stat din al doilea război mondial care încă trăiește și, în același timp, cel mai în vârstă membru al familiilor regale din lume. Mihai – sau Miguel, cum apare numele său în articol, în varianta spaniolă – este rege al unui stat republican, după ce în 1997 i-au fost restituite titlul și modalitatea de adresare.

În articol se vorbește și despre viața zbuciumată a suveranului român, care a devenit rege pentru prima dată la vârsta de 6 ani, la moartea bunicului său, Ferdinand I (Fernando, în articol), în condițiile în care tatăl său, Carol al II-lea (Carlos, pentru spanioli) preferase să trăiască la Paris, alături de amanta sa Elena Lupescu.

După revenirea tatălui în țară, Mihai devine prinț moștenitor și va ocupa din nou tronul între 1940 și 1947, în una din cele mai zbuciumate perioade din istoria lumii și a României. Domnia sa ia sfârșit în momentul în care este obligat să abdice din cauza comuniștilor sprijiniți de trupele rusești de ocupație.

Jurnaliștii spanioli remarcă și popularitatea de care se bucură casa regală. Este citat un sondaj recent, în conformitate cu care 45% dintre români se declară mulțumiți de activitatea Casei Regale, iar numai 9,6% au o părere proastă despre această instituție.

Mai mult decât atât, se arată că tot mai multe voci solicită un referendum pentru stabilirea unei monarhii parlamentare, deși adepții regimului republican sunt încă majoritari la noi în țară.

Articolul din "El Mundo" se încheie cu un citat din discursul ținut de Regele Mihai în Parlamentul României, în 2011: "Coroana nu este un simbol al trecutului, ci o mărturie unică a independenței, suveranității și unității noastre".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ