Un doctor demontează miturile din jurul celei mai necruţătoare boli! Ce nu ţi-a spus nimeni de cancer

| 19 sep, 17:50

Andrei Laslău, medic specialist (chirurgie generală) la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București, încearcă să demonteze mai multe mituri legate de cea mai negruţătoare boală: cancerul.

Cautand ‘cancer’ pe Google, gasim milioane de siteuri. Si numarul de videouri pe Youtube cu tematica ‘leacuri pentru cancer’ este la fel de vast.  Problema este ca multe dintre informatiile disponibile pe Internet sunt in cel mai bun caz putin gresite, sau in cel mai rau caz reprezinta un pericol real pentru cei ce le cred. Exista multe pagini pline de informatii bazate pe dovezi si usor de inteles ce abordeaza subiectul ‘cancer’, dar la fel de multe, sau chiar mai multe ce imprastie mituri, scrie medicul pe site-ul propriu.

Este greu de distins, uneori, intre mit si realitate, deoarece multe dintre paginile ce prezinta aceste lucruri par plauzibile. Insa, daca eliminam aparentele si citim studiile vis-a-vis de acest subiect, aceste mituri perpetuate de-a lungul timpului isi pierd credibilitatea.

Citeşte şi:  Cancerul poate fi stopat. Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă

Mituri despre cancer

Mitul #1: Cancerul este o boala moderna, facuta de om.

Este adevarat: cancerul a intrat in constiinta publicului larg in ultima vreme, insa cancerul nu este ‘o boala moderna a societatii vestice’. Cancerul a existat de cand exista oamenii. A fost descris de acum mii de ani de catre doctori greci si egipteni, si cercetatorii au descoperit semne de cancer pe un schelet vechi de 3000 de ani.

Desi este adevarat faptul ca anumite boli ce tin de modul de viata modern, cum este si cancerul, au o incidenta crescatoare, cel mai important factor de risc pentru cancer este varsta.

Realitatea este una simpla – datorita tratamentelor medicale moderne, multi oameni apuca o varsta suficient de inaintata pentru a dezvolta cancer, deoarece bolile infectioase si malnutritia nu mai reprezinta un procent insemnat al cauzelor mortalitatii timpurii. Este perfect normal ca ADNul nostru sa sufere leziuni de-a lungul vietii, datorita diviziunii celulare necesare supravietuirii, si aceste leziuni pot duce la dezvoltarea cancerului.

De asemenea, acum putem diagnostica mult mai precis aparitia cancerului, gratie metodelor moderne de screening, imagistica, si anatomie patologica.

Da, dieta, stilul de viata, si alti factori precum poluarea aerului au colectiv un impact masiv asupra riscului de a dezvolta cancer. Fumatul este responsabil pentru un sfert din toate decesele datorate cancerului din Marea Britanie – asta insa nu il face o boala moderna. Exista si cauze naturale ale cancerului – de exemplu, 1 din 6 este cauzat de virusuri si bacterii.

Mitul #2: “Supermancarurile” (adica mancarurile extrem de sanatoase) previn cancerul.

Coacazele, sfecla, brocolli, usturoiul, ceaiul verde… lista continua. In ciuda a mii de site-uri care promoveaza acest termen, nu exista supermancaruri (superfood). Este un termen de marketing folosit pentru a vinde produse, si nu are o baza stiintifica.

Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa avem o dieta echilibrata. Unele mancaruri sunt in mod sigur mai sanatoase ca altele. Niste coacaze sau o cana de ceai verde, din cand in cand, ar putea face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Fructele si legumele ar trebui sa faca mereu parte din dieta, si o diversificare a legumelor este utila, insa nu prea conteaza ce legume consumam (cata vreme le consumam).

Acumularea constanta de noi studii arata o metoda simpla, dar nu foarte senzationala, de a reduce riscul de cancer: anume, obiceiuri sanatoase pe termen lung. Acestea sunt: evitarea fumatului, un stil de viata activ, o greutate corporala normala, si evitarea consumului de alcool (nu deloc, ci mai putin).

Mitul #3: Dietele ‘acide’ cauzeaza cancer.

Unele mituri despre cancer sunt foarte persistente, desi nu au nici o treaba cu biologica de baza. Una dintre aceste idei este ca dietele prea ‘acide’ cauzeaza sangele sa devina prea acid, ceea ce creste riscul de cancer. Solutia lor: consumul de mancaruri alcaline, cum ar fi legume verzi si fructe (inclusiv, in mod paradoxal, lamai, care au acid citric).

Acest lucru nu are sens din punct de vedere biologic. Este adevarat, celulele canceroase nu pot trai intr-un mediu foarte alcalin… dar nici celulele corpului nu o pot face.

Sangele este in mod obisnuit putin alcalin. Echilibrul acido-bazic din sange este controlat si reglat in permanenta in cadrul unui interval foarte exact de catre rinichi. Nu poate fi schimbat pe o perioada importanta de timp de ce mancam, si orice este acid sau alcalin in exces este eliminat prin urina.

Pentru a mentine un echilibru corect in corp, urina poate si chiar isi schimba pH-ul, in functie de ce mancam. Acest lucru este evident la testarea pH-ului ei dupa ce mancam diverse mancaruri, si este baza acestui mit. Indiferent ce crede lumea, tot ce poti schimba in cele din urma este pH-ul urinei si atat. Oricine spune altceva pur si simplu nu intelege cum functioneaza corpul uman.

Desi consumul de legume verzi este sanatos, acest lucru nu se datoreaza efectelor lor asupra aciditatii sau alcalinitatii corpului.

Exista, intr-adevar, ceva numit ‘acidoza metabolica‘. Este o conditie patologica ce rezulta din incapacitatea rinichilor si plamanilor de a mentine pH-ul in echilibru. Este, de multe ori, rezultatul bolilor grave sau a otravirii. Poate ameninta viata, si necesita tratament urgent, dar nu se datoreaza dietelor ‘prea acide’.

Este cunoscut faptul ca mediul imediat adiacent celulelor canceroase (micromediul) poate deveni acid. Aceasta diferenta se datoreaza felului cum tumorile creeaza energie si folosesc oxigen, fata de tesutul sanatos. Cercetatorii muncesc asiduu pentru a intelege si de ce, in speranta dezvoltarii unor noi metode de tratament.

Pe scurt, nu exista dovezi legitime ca dieta poate manipula pH-ul intregului corp, sau ca are un impact real asupra cancerului.

Tag-uri: andrei laslau, cancer
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 sep, 15:40
Monica
*
Afacere online acasa! Ce faci cand ti se termina banii si nu gasesti nicaieri niciun job mai bun? Aceasta problema o poti rezolva chiar acum! Iti oferim o afacere la cheie, cu castiguri chiar si din prima luna. Lucrezi elegant, fara sefi, fara sa fii obligat sa construiesti retele de oameni, pentru a putea castiga bani. Iti trimitem tot pachetul de informatii, dupa ce ne contactezi la adresa de email:[email protected]
20 sep, 08:00
Doina Balasa
Oferta noua de Lucru la domiciliu !
Te rog sa nu spui: "Da, o sa fac si chestia asta intr-o zi!" Incepe chiar acum să-ţi formezi obiceiul de a face ceea ce ai de făcut în fiecare zi. Astfel vei reusi sa-ti realizezi si telurile tale de viata. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes” ! Oferta de Lucru la domiciliu : Cautam in toate localitatile tarii persoane serioase care vor sa castige bani in regim de colaborare parteneriat. Asiguram: contract de comision, instruire gratuita, asistenta pas cu pas in desfasurarea activitatii. Cerinte: calculator, conexiune la internet, circa doua ore libere zilnic. Solicitati acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]
19 sep, 20:18
aura
OPORTUNITATE LA INDEMANA TUTUROR!
Oportunitate la indemana tuturor! Oferim tuturor celor ambitiosi o cale serioasa, relaxanta si de incredere prin care isi pot rotunji veniturile, cu o activitate simpla, in timpul liber. Rezultatele si castigurile se vor vedea imediat, chiar din prima luna. Grabiti-va si cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ