Un nou pas către independenţa energetică a României

| 05 aug, 2013

Conform prospecţiunilor realizate în platoul Mării Negre încă de anul trecut în parteneriat de către OMV Petrom şi ExxonMobil, rezervele potenţiale de gaze naturale sunt cifrate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Actualul consum de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că numai din zăcămintele deja descoperite s-ar putea acoperi necesarul de consum timp de şase ani, fără a mai importa din Rusia.

Acordul încheiat între ANRM şi OMV Petrom/ExxonMobil care prevede urgentarea lucrărilor de explorare a resurselor din Marea Neagră reprezintă o veste foarte bună. În fapt, acest act adiţional la acordul existent confirmă că autorităţile române fac tranziţia de la acordul formal către concretizarea lui efectivă. Dezbaterea privind explorarea hidrocarburilor din platoul Mării Negre sunt mai actuale ca niciodată. Miza este legată de oportunităţile sigure ce pot garanta independenţa energetică a României şi un cost mai mic al facturilor pe care le plăteşte populaţia.

Astfel, conform prospecţiunilor realizate în platoul Mării Negre încă de anul trecut în parteneriat de către OMV Petrom şi ExxonMobil, rezervele potenţiale de gaze naturale sunt cifrate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, aceasta fiind o estimare preliminară. Accelerarea explorărilor în respectivul perimetru ar putea indica zăcăminte şi mai importante decât cele deja identificate. Cert este că actualul consum de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că numai din zăcămintele deja descoperite, ţării noastre i-ar putea acoperi necesarul de consum timp de şase ani, fără a mai fi necesare importuri din Federaţia Rusă.

Mizele pe termen mediu şi lung sunt enorme. Fiindcă scăderea dependenţei de resursele energetice din Rusia înseamnă pe cale de consecinţă o scăderea a costurilor şi a tarifelor pentru utilizatorii finali, adică un control asupra unei resurse care altfel antrenează creşteri de preţuri ce se reflectă direct asupra populaţiei. Prin urmare, resursele energetice proprii reprezintă pârghia principală prin care costul facturilor pe care le plăteşte populaţia - direct prin facturi şi indirect prin creşterea
preţurilor la produse şi servicii conexe - să poată fi diminuat.

De asemenea, asigurarea independenţei energetice pe acest palier reprezintă o decizie strategică fiindcă poate influenţa deciziile de investiţii. Un preţ mai mic la gaze în România poate genera interesul unor investitori care vor ţine cont de dinamica costurilor cu energia. Aşadar, independenţa energetică poate profila oportunităţi de investiţii pe care România nu-şi
poate permite să le rateze.

Accelerarea lucrărilor de explorare a gazelor în platoul Mării Negre va readuce în dezbatere şi tema explorării gazelor de şist. Pentru a-şi maximiza şansele de a obţine independenţa energetică, România este datoare să trateze ambele demersuri într-o abordare responsabilă, ca plan unitar de dezvoltare strategică în domeniul energetic. De aceea, este fundamental ca toţi factorii de decizie şi toţi actori implicaţi în acest proces să plece de la acelaşi numitor comun astfel încât independenţa energetică a României să fie obţinută cât mai rapid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ