Un senator liberal propune limitarea atribuţiilor procurorilor

| 24 apr, 2013

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a propus un amendament la Codul de Procedură Penală care le limitează apreciabil procurorilor atribuţia de a decide trimiterea în judecată a unei persoane.

Pe viitor, în sistemul judiciar românesc vor apărea judecătorii de cameră preliminară care vor avea ca atribuţie verificarea legalităţii actelor procurorilor. Potrivit amendamentului propus de Tudor Chiuariu, atribuţiile de ordin formal ale judecătorilor de cameră preliminară vor fi extinse în detrimentul procurorilor astfel încât aceşti judecători vor decide şi asupra "aparenţei de temeinicie a trimiterii în judecată a inculpaţilor", informează RTV.NET.

Practic, judecătorii vor decide trimiterea în judecată a inculpaţilor şi nu, ca până acum procurorii. Modificarea are implicaţii majore pentru sistemul judiciar pentru că ia dreptul exclusiv al procurorului de a formula acuzaţii.

Modificarea lui Chiuariu nu a avut însă nici susţinerea CSM, nici a Ministerul Justitiei şi nici a reprezentanţilor Parchetelor.
Noul Cod de Procedură Penală cu aceste modificări a fost adoptat de Senat, dar mai trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ