Unde este Lucia Varga?

| 13 sep, 2013

O vorbă celebră spune că adevăratele caractere se văd în vremuri grele. Din păcate, formula este cum nu se poate mai grăitoare în această situaţie.

Când natura te loveşte năprasnic, aşa cum s-a întamplat în această săptămână cu inundaţiile din judeţul Galaţi, nu ai altă cale decât să fii pregătit şi să reacţionezi cât de repede posibil pentru a sări în ajutor oamenilor afectaţi şi pentru a gestiona cât mai rapid situaţia. Ceea ce s-a şi întâmplat – premierul Ponta a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă, miniştrii au fost mobilizaţi pentru a răspunde situaţiilor de criză din teritoriu, în timp ce vicepremierul Oprea a fost însărcinat să coordoneze echipele de intervenţie de la faţa locului. Cu alte cuvinte, avem o celulă de criză care a răspuns adecvat în contextul calamităţii din judeţul Galaţi.

În tot acest tablou nu poate fi însă trecută cu vederea absenţa cvasi totală din peisaj a ministrului liberal al Apelor. Lucia Varga a reuşit “performanţa” ca, în contextul viiturii din judeţul Galaţi, să se erijeze într-un fel de meteorolog de serviciu. "Fenomenele care s-au întâmplat azi noapte (în noaptea de miercuri spre joi - n.r.) au fost fenomene excepţionale. Au căzut 147,5 litri pe metru pătrat, cu alte cuvinte a plouat în şase ore cât plouă în două luni”. Aşa a sunat singura luare de poziţie a ministrului care are în gestiune portofoliul Apelor şi Pădurilor.

În primul rând că, pentru a comunica o prognoză meteo nu trebuie să ai calificare de ministru. Mă uit la Busu sau pe site-urile de profil şi îmi fac o idee. Altceva aşteptam de la Lucia Varga – profesionalism în exercitarea sarcinilor de ministru, promptitudine în intervenţii, identificarea de soluţii de către ministerul pe care îl conduce şi implementarea lor rapidă în zonele calamitate. Or, ministrul PNL al Apelor şi Pădurilor a fost practic absentă, iar când a dat într-un final o declaraţie, a părut total depăşită de situaţie. Într-un contrast evident cu colegii de guvern care s-au aflat în teritoriu, au intervenit şi au susţinut eforturile comandamentului pentru situaţii de urgenţă. Inclusiv Dan Nica, ministru al Telecomunicaţiilor (!), s-a dovedit a fi mult mai implicat în problema indundaţiilor din judeţul Galaţi decât ministrul Varga.

O vorbă celebră spune că adevăratele caractere se văd în vremuri grele. Din păcate, formula este cum nu se poate mai grăitoare în această situaţie. În loc să fie solidară cu colegii din guvern, Lucia Varga nu a vrut sau nu a putut să răspundă aşa cum se cuvine rigorilor pe care le reclamă funcţie deţinută. Motivaţii sau scuze pentru reacţia anemică a ministrului Apelor şi Pădurilor nu îşi au locul aici. Şi este suficient să priveşti chipurile deznădăjduite ale sinstraţilor din Galaţi sau imaginile care ilustrează puhoaiele de apă dezlănţuite pentru a înţelege dramele pe care le trăiesc acei oameni. Vorbim despre pierderi de vieţi omeneşti, mi de gospodării afectate şi o criză de proporţii.

Desigur, românii sunt cei mai în măsură să judece activitatea şi performanţele Luciei Varga în fruntea Ministerului Apelor şi Pădurilor. Până atunci însă, nu putem totuşi să trecem cu vederea lipsa de profesionalism. Se confirmă o dată în plus, dacă mai era nevoie, că liberalii au dificultăţi majore din perspectiva resursei umane din partid. S-a confirmat la Justiţie, unde PNL a renunţat la portofoliu, la Transporturi unde a fost cu greu identificat un nume şi acum la Ape şi Păduri unde Lucia Varga dă rateuri exact atunci când are crize de gestionat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ