Unde merg la școală copiii politicienilor – o falsă problemă

| 05 iun, 2013

Foarte mulți dintre părinții români au luat o decizie similară lui Victor Ponta. În total, la nivelul României, un sfert dintre copii urmează cursurile unei unități de învățământ private, inclusiv grădinițe

De câteva zile, o parte a mass-media dezbate cu ardoare un nou subiect: unde învață copiii politicienilor și, în mod special, de ce a ales Victor Ponta să își înscrie copilul la o școală privată și nu la una de stat.

De la bun început trebuie remarcat că atenția care i se acordă temei este cu siguranță demnă de o cauză mai bună. Pentru că, în loc să aleagă să se ocupe de ceea ce fac politicienii și de modul în care activitatea lor răspunde așteptărilor românilor sau nevoilor societății, media furnizează informații care țin de latura particulară a vieții acestora.

Desigur, aici se poate obiecta că un om care se găsește într-o funcție publică de răspundere, așa cum este cazul lui Victor Ponta, este prim-ministru 24 din 24, iar alegerile pe care le face în viața privată au relevanță pentru opinia publică. Și așa este până la un punct. În orice caz însă, problema este falsă.

Foarte mulți dintre părinții români au luat o decizie similară lui Victor Ponta. În total, la nivelul României, un sfert dintre copii urmează cursurile unei unități de învățământ private, inclusiv grădinițe.

Ar fi de domeniul absurdului să le acuzăm părinții că, prin decizia pe care au luat-o ar submina în vreun fel învățământul de stat. Acești oameni nu au făcut decât să își exercite dreptul de a hotărî ce formă de învățământ să urmeze copiii lor. Atât și nimic mai mult. Or, dacă ei nu sunt de blamat în vreun fel, atunci este o concluzie logică că nu avem de ce să îl acuzăm nici pe Victor Ponta.

Toată această dezbatere are însă prea puțin de-a face cu logica. Pentru că, în caz contrar, cei care fac apologia învățământului privat și se plâng că politicienii aleg școli particulare în timp ce școlile de stat sunt bune doar pentru ”prostime”, ar trebui să realizeze că pun umărul la dărâmarea sistemului pe care îl laudă. Fiindcă stigmatizându-i pe părinții care optează pentru școli private, fie ei și politicieni, nu fac altceva decât să descurajeze o asemenea alegere.

Or, sistemul privat are nevoie de elevi pentru a crește și a-și spori astfel oferta educațională. Iar pe măsură ce această ofertă se va dezvolta, școlile vor începe să-și permită să ofere și costuri mai scăzute sau chiar burse pentru copiii foarte dotați, dar ai căror părinți nu-și permit să plătească pentru școlarizare.

Altfel spus, pentru a crește nivelul de accesibilitate al sistemului privat de învățământ este nevoie să îi încurajăm pe cei care sunt dispuși să își înscrie copiii la o școală particulară. Mai ales că, pe lângă costuri, acești părinți își asumă un risc considerabil ținând cont că discutăm totuși despre un sistem aflat la început, care mai are mult până la a atinge standarde de calitate indubitabile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ