UNESCO include vulcanul Etna din Sicilia în patrimoniul mondial

| 21 iun, 2013

UNESCO a inclus vineri vulcanul italian Etna în patrimoniul mondial, evidenţiind în acest mod unul din vulcanii 'cei mai emblematici şi activi din lumi', relatează AFP.

Comitetul pentru patrimoniul mondial al Organizaţiei, reunit în sesiune anuală la Phnom Penh (17-27 iunie), a omagiat muntele Etna, care se ridică la o altitudine de 3.300 de metri altitudine deasupra nivelului mării, în estul Siciliei, şi este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o activitate cunoscută de cel puţin 2.700 de ani, 'ceea ce îl face unul din cei mai longevivi din istoria documentată a vulcanismului', potrivit agenţiei Naţiunilor Unite.

'Craterele din vârf, conuri de zgură, fluxurile de lavă, peşterile de lavă şi depresiunile în Valle del Bove fac din muntele Etna o destinaţie preferată pentru cercetare şi educaţie', a estimat UNESCO, care notează că acesta continuă să 'influenţeze vulcanologia, geofizica şi alte discipline de cunoaştere a Pământului'.

'Notorietatea sa, importanţa sa ştiinţifică şi valorile sale culturale şi educative au importanţă globală', potrivit UNESCO.

Situat în apropiere de Catania, al doilea oraş din Sicilia, vulcanul, cu o circumferinţă de 200 de km, a fost la originea unei serii de erupţii subacvatice acum 500.000 de ani.

Explozii au loc periodic în craterul central, iar avalanşele de lavă pe flancurile vulcanului pun în pericol satele construite până la 800 de metri deasupra nivelului marii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ