Ungaria a intrat în război cu Parlamentul European

| 11 iul, 2013

Viktor Orban a băgat Ungaria în război. Premierul maghiar, aflat de mai mult timp în conflict cu Uniunea Europeană, a atacat virulent Parlamentul European.

Motivul este legat de faptul că forul legislativ comunitar şi-a manifestat îngrijorarea privind respectarea statului de drept în Ungaria aprobând implementarea unui raport de supraveghere. Raportul eurodeputatului portughez Rui Tavares, adoptat în iunie de comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, cerea autorităţilor ungare restaurarea deplină a statului de drept, respectarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de expresie, a libertăţii presei, a libertăţii cultelor religioase, a dreptului la proprietate, ca şi respectarea drepturilor minorităţilor.

Foarte deranjat de criticile dure ale Parlamentului European, Viktor Orban s-a angajat într-un atac virulent la adresa Uniunii Europene, comparând-o cu Uniunea Sovietică. Ascunzându-se în spatele unui fals elogiu adus libertăţii, Orban ignoră complet agresiunile la adresa libertăţii maghiarilor pe care le-au produs iniţiativele FIDESZ.

Socialiştii europeni au condamnat, printr-un comunicat, derapajele conservatorilor lui Viktor Orban. ”Rezoluţia pe care majoritatea Fidesz din Parlamentul ungar a adoptat-o este o insultă la adresa Parlamentului European. Dovedeşte încă o dată că Orban nu înţelege valorile – sau rolul instituţiilor – Uniunii Europene”, a declarat președintele PES, Hannes Swoboda.

De asemenea, europarlamentarul Ulrike Lunacek a susţinut că modificarea Constituţiei a provocat atmosferă înfricoşătoare pentru minorităţile din Ungaria. “Peste tot încercaţi să renaşteţi regimul Horthy, atacând toate valorile europene de bază. Este nevoie de un nou mecanism de monitorizare”, a comentat Lunacek. Jaroslav Paska i-a reamintit premierului maghiar că “Uniunea Europeană nu poate tolera în interiorul ei un nou regim Lukaşenko sau de tip african”.

Războiul fără precedent declarat de Viktor Orban Parlamentului European îi pune în reală dificultate pe aliaţii săi de la Bucureşti, PDL, respectiv pe Traian Băsescu. Aceasta în condiţiile în care Orban a afirmat în Parlamentul European că deşi socialiştii, liberalii şi verzii vor vota împotriva Ungariei, prietenii săi politici, deci inclusiv PDL şi Traian Băsescu îi vor fi alături.

Până în prezent nu am văzut nicio poziţie publică din partea preşedintelui sau a PDL, în calitate de membru al Partidului Popular European. Aşteptăm cu larg interes o explicaţie a eventualului sprijin pe care îl va acorda PDL aliatului FIDESZ. Sau cum va argumenta Traian Băsescu sprijinul pentru prietenul Orban, artizanul cele mai dure lovituri împotriva democraţiei din toate statele membre UE, dar şi instigatorul unor acţiuni fără precedent îndreptate împotriva intereselor României, atât prin stimularea vocilor radicale ale comunităţii maghiare din România, cât şi prin retrezirea la viaţă a unui revizionism maghiar extrem de agresiv.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ