Uniunea Editorilor: Proiectul privind manualul școlar - în conflict cu legile concurenței

| 09 noi, 09:11

Uniunea Editorilor din România afirmă că revenirea la manualul unic "amenință" nu doar sistemul de învățământ din țară, dar și legislația care reglementează libera concurență a bunurilor și serviciilor.

"Consiliul Concurenței avertizează, într-un răspuns adresat Uniunii Editorilor din România (UER), că 'implementarea unei astfel de măsuri (încredințarea directă a editării manualelor școlare de către EDP SA) necesită demonstrarea existenței unor cauze obiective (eșec de piață), întrucât ar avea drept consecință închiderea pieței editării manualelor școlare care, până în prezent, a funcționat ca o piață concurențială. Ca urmare, dacă există elemente care atestă lipsa cererii din partea editurilor pentru anumite loturi (materii de studiu) astfel încât să se poată demonstra eșecul pieței, se poate proceda la implementarea măsurii de încredințare directă pentru loturile respective, în vederea îndeplinirii de către MEN a obligației imperative și exclusive de a achiziționa manuale școlare' ", se arată într-un comunicat de presă al UER.

Potrivit aceleiași surse, Consiliul Concurenței menționează că există situații excepționale când statul poate recurge la încredințarea directă — acolo unde nu există ofertanți pentru anumite manuale sau pe o perioadă scurtă de timp, de un an, pentru întreaga piață, pentru eliminarea deficiențelor din sistem.

"Soluțiile sugerate de către Consiliul Concurenței sunt deci temporare și parțiale. Din păcate, MEN a ales să ofere întreaga piață, pentru totdeauna, unei singure edituri — EDP — fără să dovedească eșecul pieței manualelor alternative! Ne întrebăm din nou — de ce atâta grabă în a distruge întreaga piață a manualelor? Cine are de câștigat? A treia observație a Consiliului Concurenței menționează un preț maximal pe care MEN să îl ofere editurilor, care să fie stabilit în funcție de prețurile practicate pe piață. În acest fel, concurența va fi îndreptată către calitate, nu către prețul cel mai mic", susține UER.

Potrivit sursei citate, "în realitate, MEN nu a achiziționat niciodată" manuale noi sau retipărite cu o valoare totală mai mare de 8 milioane de euro pe an.

"MEN cumpără anual manuale pentru înlocuirea celor care sunt deteriorate, în conformitate cu necesarul solicitat de inspectorate, dar nu mai mult de 10% din numărul total al manualelor aflate în circulație în școli, sau manuale noi, atunci când se schimbă programa și se organizează licitații publice (cum a fost cazul manualelor de clasa a V-a anul acesta). Dacă ministrul Educației afirmă că Ministerul Educației alocă și cheltuiește 100 milioane de euro anual pentru manuale, ar fi de dorit ca mass-media să întrebe ministerul unde se duce diferența de bani?", se mai arată în comunicat.

Manualele alternative nu sunt publicate doar de editurile private și nu sunt tipărite exclusiv la tipografii private, menționează sursa citată.

"La licitațiile pentru manuale a participat întotdeauna și Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică, actualmente transformată în Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA, deținută integral de stat. De asemenea, editurile, atât cele private, cât și cele de stat, au apelat pentru tipărirea manualelor atât la tipografii private, cât și la tipografiile statului (Monitorul Oficial sau Imprimeria Națională). De exemplu, la licitația pentru manualele de clasa a V-a, EDP a participat cu 13 manuale, a pierdut 5 manuale la punctajul de calitate, iar Monitorul Oficial a participat cu 2 manuale și a pierdut licitația cu amândouă. Întrebăm: cum va putea EDP să angajeze sute de specialiști pentru a reuși să realizeze cele peste 100 de manuale pentru clasa a VI-a? Dar cele peste 1.000 de manuale pentru întreg ciclul preuniversitar?", precizează UER.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ