Uniunea Europeană dă în judecată laboratorul farmaceutic suedezo-brtianic AstraZeneca

| 26 apr, 17:04

Uniunea Europeană (UE) a lansat o acţiune în justiţie împotriva laboratorului farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, pe care-l acuză de faptul că nu şi-a respectat angajamentul cu privire la livrări ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

AstraZeneca a livrat în primul trimestru doar 30 de milioane de doze de vaccin din cele 120 de milioane pe care UE le-a contractat.

În trimestrul doi, laboratorul intenţionează să furnizeze 70 dintre cele 180 de milioane cumpărate de Uniune.
”Prevederile contractului nu au fost respectate, iar întreprinderea nu a fost în poziţia să pună în aplicare o strategie fiabilă în vederea asigurării livrărilor la timpul stabilit”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Acţiunea în justiţie a fost lansată vineri, ”în numele Comisiei Europene şi în numele celor 27 de state membre, unanime în susţinerea lor a acestei proceduri”, a anunţat el, fără să precizeze care este instituţia sesizată.
Contractul UE cu AstraZeneca - publicat într-o vesiune cenzurată - este un contract de drept belgian, care precizează că laboratorul, Comisia şi statele membre se angajează să soluţioneze orice eventual litigiu ”în jurisdicţia exclusivă a tribunalelor de la Bruxelles”.
”Ceea ce ne interesează în acest dosar este să ne asigurăm că are loc o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care cetăţenii europeni au dreptul şi care ne-au fost promise în baza contractului”, a subliniat purtătorul de cuvânt CE.
În această acţiune în dreptul civil, care urmează să dureze mai multe luni, europenii ”pot cere fie rezilierea contractului din cauza neexecuţiei, cu despăgubiri, fie execuţia contractului (de livrare), ceea ce este puţin probabil”, aprecia săptămâna trecută avocatul belgian Arnaud Jansen, care a studiat contractul împreună cu cabinetul de avocatură De Bandt.
Clauza prin care laboratorul farmaceutic se angajează la ”cel mai bun efort rezonabil” în acest contract ”urmează să se afle în centrul” dosarului, apreciază el.
AstraZeneca ar urma să arate că are de onorat şi alte contracte, cu Regatul Unit, unde vaccinul a fost autorizat la sfârşitul lui decembrie, cu o lună mai devreme decât în UE, potrivit aceleiaşi surse.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ