"Untdelemn de la Bunica", miezul unui scandal fără precedent: Se cere retragerea de pe piaţă

| 13 iun, 2014

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania acuza producatorul sortimentului de ulei de floarea soarelui "Untdelemn de la Bunica" de practici comerciale incorecte.

Intr-un comunicat al APC se arata ca pe ambalajul uleiului produs de Expur SA scrie ca acesta rezista la prajit pana la 6 - 8 utilizari repetate, lucru ce nu poate fi dovedit in absenta unor studii si rapoarte de evaluare concrete.

"Pe ambalajul produsului este mentionat clar ca acest ulei rezista la prajit pana la 6 - 8 utilizari repetate. Mentiunea aceasta nu este insotita de niciun fel de referinta la date statistice sau studii din care sa reiasa concluzia ca untdelemnul produs de compania pe care o reprezentati poate fi utilizat de 6 pana la 8 ori, fara a pune in pericol sanatatea consumatorilor", se arata in documentul citat.

Totodata, reprezentantii ONG-ului care lupta pentru drepturile consumatorului sustin ca pe eticheta produsului ar trebui mentionate detalii despre conditiile in care s-a ajuns la concluzia ca untdelemnul poate fi reutilizat in siguranta. "Exista, intr-adevar, o recomandare asupra utilizarii si pastrarii uleiului, dar care nu asigura eliminarea potentialului negativ asupra sanatatii consumatorilor, in cazul in care afirmatia nu s-ar dovedi reala in practica", se mai arata in comunicatul APC.

In realitate, prajirea repetata a uleiului produce substante cancerigene sau toxice, cum ar fi acroleina sau acrilamida. Potrivit Ziarului Ring, Costel Stanciu, presedintele APC, a solicitat Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa retraga de pe piata uleiul cu eticheta inselatoare.

Conform aceleiasi surse, reprezentantii firmei care produce uleiul a transmis o singura reactie publica, in care se arata ca in departamentul de cercetare intern al companiei a fost facut un studiu care sa releve cele inscrise pe eticheta si ca el va fi facut public curand.

Totusi, presedintele APC sustine ca astfel de studii trebuie facute de terti pentru a fi relvante, nu de producatori.

Potrivit unui sondaj despre marcile in care romanii au cea mai mare incredere, la categoria ulei de gatit, primul produs din top este "Untdelemn de la Bunica".

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ