Urmează un dans în trei între Funeriu, Vreme și DNA?

| 17 mai, 2013

Vor fi trași la răspundere protejații președintelui Traian Băsescu? Și dacă da, vor fi anchetați pentru incompetență sau pentru rea-voință?

Corpul de control al prim-ministrului Victor Ponta a făcut public un raport în care prezintă faptul că miniștrii PDL Daniel Funeriu și Valerian Vreme au prejudiciat statul român cu peste 5,4 milioane de euro prin achiziționarea defectuoasă și fără temei legal de licențe software pentru Ministerul Educației, Tineretului și Sportului.

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizat în acest caz, existând suspiciuni de natură penală privind săvârșirea de fals intelectual, păgubirea statului român și abuz contra intereselor publice, vizați fiind foștii miniștri PDL.

Povestea scandalului de acum este una simplă. Pe 30 noiembrie 2009 multe dintre licențele educaționale pentru produsele software Microsoft, utilizate în computerele din școlile românești, au expirat. Din decembrie toate acestea erau utilizate în stare de ilegalitate.

Reprezentanții companiei au informat Ministerul Educației despre această situație, iar ministrul Daniel Funeriu i-a cerut în mod imperativ ministrului Comunicațiilor de la acea dată, Valerian Vreme, să ia masuri pentru a asigura reînnoirea licențelor pentru produsele utilizate în sistemul educațional.

Cei doi au emis o notă comună, din partea ministerelor, privind produsele Microsoft utlizate de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului în scoli. În acea notă s-a menționat în mod necorespunzator că ar fi fost permisă încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licențe MECTS pentru școli. Subliniez – pentru școli „în general”.

De fapt, în H.G. 460/2009 era reglementată închirierea de licențe educaționale necesare pentru 29 de instituții publice prevăzute în mod expres, nu pentru unități de învățământ selectate arbitrar. Nota a fost apoi aprobată de prim-ministrul de la acea dată, Emil Boc, într-o ședință de guvern.

Problema mare a lui Daniel Funeriu și Valerian Vreme este că acea notă nu poate constitui temei juridic pentru eliberarea, avizarea și adoptarea unui act normativ. Cu alte cuvinte, împuternicirea dată Ministerului Comunicațiilor de către Guvern pentru achiziționarea de licențe software a fost extinsă în mod ilegal, printr-o notă semnată de Daniel Funeriu, Valerian Vreme și aprobată de Emil Boc.

Persoana răspunzătoare pentru încheierea contractului de furnizare a fost Valerian Vreme, în calitate de ordonator principal de credite, MCSI având principalele responsabilități în acest domeniu. Problema este că această achiziție s-a făcut fără a avea în spate aprobarea unui act normativ oficial, nota fiind insuficientă. Acuzele ce pot fi aduse celor doi intră în categoria falsului intelectual, pedepsit de legea penală.

Altă problemă majoră adusă în discuție a fost modalitatea de stabilire a necesarului de licențe educaționale, care s-a realizat în mod defectuos pentru că nu s-a ținut cont de configurația hardware a computerelor. Din cauza performanțelor mici ale calculatoarelor din școli, programele achiziționate au putut fi instalate doar pe un număr mult mai mic de sisteme, iar majoritatea licențelor au rămas neutilizate.

Daniel Funeriu este acuzat astfel că și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, comandând un număr greșit de produse, ceea ce poate constitui un aboz contra intereselor publice în formă calificată.

În cele din urmă paguba a fost recuperată de către Guvernul USL, prin renegocierea derulată de Ministerul pentru Societatea Informaţională cu intermediarul Microsoft și prin încheierea unui act adițional în decembrie 2012. Astfel, a fost extinsă perioada dreptului de utilizare a licențelor existente, fiind recuperată suma de 5,4 milioane de euro pe care Guvernul a fost obligat să o plătească inutil.

Daniel Funeriu, fost ministru al educației din partea PDL în perioada decembrie 2009 – februarie 2012, este în acest moment protejatul președintelui Traian Băsescu, îndeplinind funcția de consilier prezidențial pe probleme de educație.

Funeriu a afirmat pe blogul personal, ca răspuns la scandalul licențelor software, că este victima unui atac din partea Guvernului actual și că a vegheat ca în timpul mandatului său în fruntea Ministerului Educației să nu se producă ilegalități. Acesta a adăugat că „au fost multe plângeri” împotriva sa ca ministru, însă „niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii”.

Faptul că Daniel Funeriu spune că este dispus să se supună legilor este un lucru pozitiv. Cel mai probabil DNA va demara o anchetă în acest caz, iar orice nereguli sau ilegalități vor fi confirmate și de către instituțiile abilitate, urmând aplicarea unor pedepse corespunzătoare.

Și fostul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Boc, Valerian Vreme, recent demisionar din PDL, a urmat aceeași linie a declarațiilor, spunând că „a ținut foarte mult la legalitate și la proceduri” și că „nu a existat niciun moment în care să nu existe transparenţă şi legalitate în actul decizional”.

Este posibil ca cei doi să spună adevărul și să fi respectat legea în cea mai mare măsură, dar la fel de posibil este ca aceștia să nu fi fost conștienți de faptul că se pregătesc să comită o ilegalitate utilizând acea notă în locul unui act normativ pentru a aproba achizițiile. Iar acesta este semnul incompetenței.

În același timp, este interesantă tăcerea lui Emil Boc, care poartă o responsabilitate la fel de mare în acest caz, fiind vorba despre un document aprobat de el din postura de prim-ministru. Fostul premier și președinte al PDL încearcă din răsputeri să se ascundă în acest moment, mai ales în contextul în care un asemenea scandal i-ar putea afecta șansele de a câștiga conflictul pe care îl are cu Vasile Blaga pentru conducerea democrat-liberalilor.

Totuși, dincolo de situația privind respectarea bazei legale pentru cumpărarea licențelor software, mai există problema deciziei lui Daniel Funeriu de a cumpăra mult mai multe produse decât ar fi putut fi folosite, dând o lovitură de peste 5 milioane de euro bugetului de stat.

Este evidentă din partea acestuia o lipsă de responsabilitate și profesionalism în îndeplinirea atribuțiilor de ministru, cel puțin în acest caz. Iar legea răspunderii ministeriale ar trebui să vegheze împotriva unor astfel de nereguli.

Dar vor fi trași la răspundere protejații președintelui Traian Băsescu? Și dacă da, vor fi anchetați pentru incompetență sau pentru rea-voință? Rămâne de văzut cine se va împiedica în dansul în trei cu DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ