USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

| 28 mar, 18:51

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează.

"Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. De fapt, Guvernul PSD-PNL continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează. Aceasta pentru că plafoanele, fie ele şi un pic reduse prin ordonanţa care se adoptă astăzi, tot sunt mult mai mari decât preţurile la energie şi gaze de pe piaţa liberă. USR arată, de luni de zile, că plătim preţurile la energie 'plafonate' mai mari decât pe piaţa liberă. Acest lucru se datorează faptului că preţurile în România sunt fixate din pixul politicienilor PSD-PNL, iar piaţa de energie nu poate regla preţurile care sunt pe un trend descendent în toată Europa", se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de USR.
Deputatul USR Cristina Prună a declarat că ministrul Sebastian Burduja "recunoaşte, în sfârşit, că plătim facturi la energie mai mari decât pe piaţa liberă".
"Dar, soluţia PSD-PNL nu vine să corecteze acest lucru. Dimpotrivă, 'preţurile plafonate' din facturile românilor şi companiilor româneşti rămân aceleaşi. Se modifică doar plafoanele la care vând producătorii. Atenţie, şi acelea la niveluri mai mari decât cele de pe piaţa liberă! Chiar astăzi la prânz energia se tranzacţionează gratis pe bursă. Nu este o normalitate, dar este un semn că oferta de energie creşte, iar preţurile încep să se reaşeze în România", a spus Prună.
USR menţionează că ordonanţa de urgenţă modifică plafoanele aplicabile producătorilor, la energie de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, în condiţiile în care pe piaţa liberă se tranzacţionează deja, de luni bune, cu 350-380 lei/MWh, iar în cazul gazului natural plafonul se modifică de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, dar şi în acest caz "se tranzacţionează sub plafon de câteva luni".
"Personal, am încurajat o ieşire din această schemă în mod treptat, până în martie 2025. Iar asta pentru a nu crea haos şi pentru a da timp pieţei să se regleze şi concurenţei pe piaţa de furnizare să reapară. Schema se prelungeşte însă, fără rost, până în 2026! Asta ca să câştige unii băieţi, căci e an electoral şi pe milioanele de consumatori români e cel mai uşor să îi ţepuieşti. Dacă înmulţiţi numai 9 milioane de locuri de consum cu orice sumă, chiar şi cu 1 leu, o să vedeţi despre ce sume frumoase vorbim", a adăugat Cristina Prună.
USR cere coaliţiei PSD-PNL să nu mai ţină preţurile sus şi să iasă treptat din această "schemă păguboasă pentru toată lumea".
Guvernul va menţine măsura plafonării preţurilor la energie şi gaze şi va modifica plafoanele în favoarea consumatorilor, ţinând cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european, a declarat joi prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ