Va interveni comunitatea internaţională în Siria?

| 24 aug, 2013

Conflictul din Siria a atras în această săptămână atenţia întregii comunităţi internaţionale. Atacul chimic folosit de către autorităţile de la Damasc împotriva insurgenţilor sirieni a făcut ca marile puteri ale lumii să reacţioneze rapid.

Moartea a peste 1000 de civili sirieni, marea lor majoritate copii şi femei, a făcut ca ONU să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă. În urma întâlnirii cu ușile închise au apărut reacţii diverse. Dacă imediat după acea întrunire s-a spus că trebuie să se facă lumină în acest caz, uşor reacţiile s-au diversificat, ajungându-se chiar şi la avansarea posibilităţii de a interveni militar.

Faptul că Siria a folosit arme chimice pare să fie un lucru acceptat de tot mai multe state. Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a spus că este aproape sigur de utilizarea acestor arme în conflictul intern din Siria. De asemenea, Hassan Rohani a evocat utilizarea de agenţi chimici în Siria, evitând totuşi să atribuie vreunei părţi acest atac.

O posibilă intervenţie armată a fost pusă pe tapet încă din cursul acestei săptămâni, când ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, a afirmat că ţara sa doreşte o reacţie în forţă în cazul în care se adevereşte atacul chimic. Însă, acesta a exclus o intervenţie la sol. Reacţia Statelor Unite a fost totuși mai vehementă, Pentagonul mobilizând deja armata pentru o eventuală intervenţie militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Poziţia Rusiei pare că suferă modificări în cazul Siriei. Dacă de la începutul conflictului dintre putere şi rebeli, autorităţile de la Moscova s-au poziţionat de partea lui al-Assad, acum observăm o detaşare a ruşilor faţă de acţiunile guvernului sirian. Rusia, alături de China, au respins orice intervenţie în Siria, dar şi o sancţiune clară în ceea ce priveşte atacul chimic. După discuţia dintre Serghei Lavrov şi John Kerry, Rusia a ajuns la concluzia că este nevoie de o anchetă obiectivă a misiunii experţilor ONU.

Un punct comun întrunit în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite în ceea ce priveşte Siria ar putea duce la o încetare a conflictului în curând. Bashar al-Assad nu a dat până în acest moment impresia că ar ceda în conflictul cu opoziţia siriană, atacurile fiind întreţinute astfel luni bune. Pierderea Rusiei ca aliat de bază ar face ca al-Assad să regândească întreaga sa strategie. De asemenea, repoziţionarea Rusiei în acest conflict ar facilita o intervenţie armată a trupelor ONU în Siria.

Felul în care acţionează autorităţile siriene reprezintă o sfidare faţă de întreaga lume diplomatică şi faţă de instituţiile internaţionale, atacul având loc chiar în momentul în care experţii ONU se aflau în ţară. Utilizarea armelor chimice reprezintă o crimă împotriva umanităţii, iar astfel de acţiuni ar trebui sancţionate dur de către organizaţiile internaţionale.

Instabilitatea din Siria reprezintă o ameninţare pentru pacea mondială care, dacă nu poate fi soluţionată prin negocieri, atunci o intervenţie armată în zona este necesară pentru a pune capăt crimelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 aug, 2013
emi
luptatorii care aduc libertatea...
-trebuie sa cunoasca jupinul mondial,care -i va elibera de toate si le va oferi o p...............
24 aug, 2013
cantautor
interesant esti atunci cand emiti o parere proprie si o argumentezi...
restul ,este scris la kilogram,compilatie de citate...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ