Valentin Lazea (BNR): Adoptarea pachetului fiscal va obliga, probabil, BNR să facă un salt de 180 de grade

| 22 iul, 19:48

Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat, miercuri, că adoptarea pachetului fiscal va obliga, probabil, Banca Națională a României (BNR) să facă un salt de 180 de grade și să crească dobânda de politică monetară pentru a corecta excesele care se întâmplă în economie.

"Acest pachet fiscal, probabil, va obliga BNR să facă un salt actual de 180 de grade și să devină o bancă aciclică. Dacă, până acum, au tot fost scăderi de dobânzi și așa mai departe este foarte posibil, pentru a corecta acele excese care se vor întâmpla în economie, să crească dobânda de politică monetară.

Și vă dau numai un exemplu, ca să înțeleagă toată lumea: pe acest trend de consum care vedem că se întâmplă, nu trebuie foarte mult ca prețurile imobiliare să înceapă să crească, nu cu 20%, cu 8% sau cu 10% pe an. Ce credeți că vor face oamenii care au acum dobânzile de 2% în bancă, care de abia le acoperă inflația? Vom asista iarăși la un "bubble", la o goană spre imobiliare și acesta este numai un exemplu, o clasă de active. Deci, va fi nevoită Banca Națională să reacționeze pentru că se creează bule de această natură", a spus Lazea, transmite Agerpres.

Economistul-șef al BNR a spus că scăderea TVA și a accizelor reprezintă o măsură puternic prociclică pentru o economie care deja crește peste potențial. Acesta a afirmat că un deficit de 3%, care ar putea fi generat de noul Cod Fiscal, este unul normal pentru o vreme de criză, dar în vremuri normale o țară ar trebui să aibă deficit de 1% sau aproape de zero pentru ca "atunci când vine o criză să se poată duce până la 3%".

 

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor: Este posibil ca reducerea TVA să se aplice mai devreme de 1 ianuarie

 

Tag-uri: BNR, Valentin Lazea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ