Varujan Vosganian: Pentru mine, acuza de subminare a economiei naţionale reprezintă o insultă

| 12 sep, 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că acuzaţia care i se aduce privind subminarea economiei naţionale reprezintă o insultă.

"Mă aflu sub o acuză pompoasă, de subminare a economiei naţionale. Aş vrea să vă dau încă unele detalii privind evoluţia acestui proces al subminării economiei naţionale. În fapt, acuza care mi se aduce este aceea că am folosit în întreprindere de stat pentru a favoriza un grup infracţional şi că, în acest fel, eu am aderat la grupul infracţional. Grupul infracţional era alcătuit dintr-un număr de companii de îngrăşăminte chimice. Nu folosesc niciun nume de persoană sau de altă firmă pentru că niciunul dintre documentele pe care le-am semnat, în niciuna dintre stenogramele guvernamentale şi în vreuna dintre prezentările mele publice nu am vorbit decât despre industria de îngrăşăminte chimice şi despre nimic altceva. Orice interpretare şi asociere a mea cu grupuri personalizate este forţată şi aparţine, în exclusivitate, imaginaţiei altor persoane. Socotesc că subminarea economiei naţionale este pentru mine o insultă, nu o acuză", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a făcut referire la o serie de societăţi care au beneficiat de scheme de sprijin şi care, ulterior, anulării acesteia, au început să aibă probleme.

"În anul 2008, în februarie, în urma creşterii preţurilor la gaz, am acordat un discount de 23 de dolari, care s-a adăugat discountului de 17 dolari care exista, pentru acoperirea diferenţelor de preţ ale gazului. Odată cu acordarea acestui discount, două companii s-au redeschis: Chemicals Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. În total, numărul locurilor de muncă din această zonă era de circa 14-15.000. Între timp, după ce toate formulele de sprijin au încetat, Săvineşti s-a oprit, începând cu luna mai 2013. Din cei 742 de salariaţi mai sunt 261 care se ocupă cu paza, conservarea şi securitatea teritoriului. Nitroporos Făgăraş s-a oprit la 1 aprilie 2013, iar din 650 de salariaţi mai sunt 150 pe post de paznici. De asemenea, la Amurco SRL Bacău s-a oprit la 1 aprilie 2013 şi din 750 de salariaţi mai sunt 250 pe post de paznici. Donau Turnu Măgurele s-a oprit şi ea, iar cei 1.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în perioada următoare. În cazul Chemgaz Holding Slobozia, este singura care mai funcţionează cu 775 de salariaţi, dar se va închide până la sfârşitul anului dacă nu se oferă o schemă de sprijin", a spus Varujan Vosganian.

Oficialul a amintit, de asemenea, despre Azomureş, unde din 5.000 de salariaţi câţi erau au mai rămas 2.700, iar "conducerea combinatului solicită imperativ o formulă prin care marii consumatori să fie susţinuţi".

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat, recent, procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ