Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori

| 24 sep, 2013

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat Agerpress despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.

Vasile Astărăstoae a criticat modul în care sunt alocate resursele bugetare către ministere, precizând că Ministerul Finanţelor nu construieşte bugetul după priorităţi.

''Încearcă să construiască bugetul după nevoi ori nevoi sunt peste tot. (...) La noi se dă la fiecare câte puţin să nu se rezolve nimic, toată lumea stă şi aşteaptă cu disperare rectificarea bugetară'', a spus acesta.

Totodată, el s-a declarat împotriva numirilor din sistem pe criterii strict politice. ''Nu înseamnă că un profesionist nu poate să facă politică. E dreptul lui. Dar când primul criteriu de promovarea este carnetul de partid, atunci este foarte grav'', a afirmat Astărăstoae. 

Potrivit acestuia, România se află pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori.

În ceea ce priveşte migraţia medicilor peste hotare, Vasile Astărăstoae a declarat că din 2007 şi până la 1 iulie 2013 au plecat din ţară 14.000 de medici, iar din 1989 şi până în prezent,  peste 20.000 de medici au plecat din România.

"Dacă calculăm numai cheltuielile educaţionale, strict educaţionale nimic altceva, ale statului român pentru aceşti medici care au plecat, depăşesc 3,5 miliarde de euro". a declarat preşedintele CMR.

Acesta a mai adăugat că  "Per global, noi suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană cu 1,9, după unii, cu 2,1 după alţii, de medici la mia de locuitori, depinde cum faci raportarea, şi aici variaţia că noi nu ştim câţi locuitori mai sunt în România (...), deci procentul deja este relativ. Dar indiferent cum ar fi, media pe Uniunea Europeană este de 3,6 - 5,65 medici la mia de locuitori. Avem aproape la jumătate."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ