Veniturile totale ale populaţiei crescut cu 8,73%, la 2.713 lei/gospodărie, în trimestrul III din 2015

| 08 ian, 12:14

Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 2.713 lei, în al treilea trimestru din 2015, fiind mai mari cu 8,73% faţă aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea au crescut cu 2,88%, raportat la acelaşi interval de timp, ajungând la 2.351 lei lunar/gospodărie. 

'Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul III 2015, în medie, de 2.351 lei lunar pe gospodărie (886 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,7% din nivelul veniturilor totale. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23,5%), veniturile din agricultură (3,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (10,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%)', informează INS. 

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). 

'Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%). Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2015, în medie, 37,6% din consumul gospodăriilor', mai spune documentul citat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ